Google, Android işletim sistemini PC'lere getirmeye hazırlanıyor

Google, Android işletim sistemini PC'lere getirmeye hazırlanıyor

Mobil odaklı dönüşümüne devam eden Google, dünyanın en popüler mobil işletim sistemi haline Android'i PC'lere getirmeye hazırlanıyor. Farklı kaynaklardan gelen haberlere göre Chromebook'larda kullandığı işletim sistemi Chrome OS'i Android ile birleştiren Google, bütünleşik yeni işletim sistemini 2017'de piyasaya sunacak.

Android ve Chrome OS'i birleştirmek için iki yıl önce çalışmalara başlayan Google'ın bu çalışmaların ilk ürününü önümüzdeki yıl tanıtması ve üreticilerle çalışmalara başlaması bekleniyor.

Değişikliği, Android'in web ve tarayıcı odaklı bir dünya için geliştirilen Chrome OS'e karşı galibiyeti şeklinde okumak da mümkün. Zira Android, bugün dünya çapında bir milyardan fazla cihazda kullanılırken; Chrome OS'in PC pazarındaki penetrasyonu yüzde 3'ü geçmiyor. Bu, şirketin uygulama geliştiricileri Chrome OS kullanmaya teşvik etmek konusunda elini zayıflatan bir nokta olarak kaldı ve öyle kalacak gibi görünüyor.

Ancak Google'ın Chrome ile biraz da deneysel bir yol izlediğini unutmamak gerekiyor.  2009 yılında Chrome OS'i tanıttığında iki ayrı işletim sisteminin gerekliliği konusunda insanları ikna etmekte zorlanan Google'ın kurucu ortağı Sergey Brin, iki işletim sisteminin bir gün birleşebileceğini daha o dönemde söylüyordu.

Brin'in işaret ettiği zamanın geldiğine şüphe yok. Google'ın yeni işletim sistemiyle ilgili bilinenlerin başında, Android'in PC'lere özel yeni bir versiyonunu geliştirdiği geliyor. Yeni işletim sisteminin PC kullanıcılarına Google Play Store'a erişimi sağlaması beklenirken; Chromebook'ların yeni bir markayla piyasaya sunulacağı da söyleniyor.

Chrome OS, şimdilik tarih olmuyor ancak geri plana itiliyor. Açık kaynak kodlu bir işletim sistemi olarak korunacak olan Chrome OS'ten sorumlu başkan yardımcısı Hiroshi Lockheimer, çıkan birleşme haberleriyle ilgili Chromebook'lar için daha çok fazla momentum olduğunu ve ChromeOS'e bağlı olduklarını söylüyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.