Amazon'dan öğrenebileceğiniz 5 önemli ders

Amazon'dan öğrenebileceğiniz 5 önemli ders

Webrazzi Summit 2015'in ilk gün sabah oturumlardan bir tanesini Amazon Web Services'de Şef Teknoloji Evangelisti olarak görev yapan Carlos Conde yaptı. Amazon'un günümüzde en eski internet şirketlerinden bir tanesi olduğunu söyleyerek başlayarak Carlos Conde devamında Amazon'dan öğrenilebilecek 5 önemli girişimcilik ve şirket dersini aktardı.

Carlos Conde'nin üzerinde durduğu ilk konu ürünün nasıl pazara sunulacağı. Bunun için 3 adımdan oluşan bir yol olduğunu söyleyen Conde ilk olarak basın kitlerinin hazırlanarak ürünün medyada tanıtılmasının planın ilk parçası olduğunu aktardı. Ardından ürününüzü gören kullanıcılar için sizi ziyaret ettiklerinde daha detaylı bilgi alabilecekleri bir "Sık Sorulan Sorular" sayfasının oluşturulması gerektiğini belirtti. Planın son adımı ise kullanıcılar için ürüne yönelik olarak kullanım kılavuzunun hazırlanması. Bu üç adımlık plan ürünün pazara çıkarken izlemesi gereken yol olarak Carlos Conde tarafından altı çizildi.

Amazon'da 1995 yılından bu yana oldukça fazla tecrübe biriktirdiklerini söyleyen Conde yeni işletmelere ve girişimcilere vereceği 5 ana maddeden oluşan dersinin ilkinin "Kurum Kültürü" olduğunu söyledi. Amazon’da teknik takımların 7-10 kişiden oluştuğunu ve ürünü tamamen sahiplendiklerinin altını çizen Conde, bir sorun olduğunda teknik tarafta yöneticiye ihtiyaç duymadan bu ekiplerin aksiyon alabildiklerini ve çözüme kavuşturduklarını söyledi. Şirket kültürünün ve felsefesinin bu tarz hamelelerle oluşturulduğunu söyleyen Conde bunun yeni bir girişim için çok önemli olduğunu belirtti.

carlos-conde-amazon-web-services-webrazzi-summit-2

İkinci dersin "Experiment quality"(Deney kalitesi olarka çevirebiliriz) olduğunu söyleyen Conde, şirketler için prototiplerin çok önemli olduğunu, ürününüzü ne kadar sahiplendiğiniz ve pazara sunmadan önce ne kadar üzerinde çalışarak denemeler yaptığınız kritik olduğunu aktardı. Üçüncü ders olarak "Fail fast, fail low cost" (Hızlı kaybet, az maliyetli kaybet olarak çevirebiliriz) söyleyen Conde, ürünün başarılı olmayacağı fark edildiği anda hızlıca pazardan çıkılması gerektiğini bunun başarısızlık olarak algılanmamasını gerektiğini aslında başarısız bir ürünün hızlıca pazardan çekilmesinin şirkete mali olarak çok fazla yardımı olacağının altını çizdi.

"Focus on business" başlıklı derste ise girişimcilerin şirkette yapılacaklar listesinin yanında mutlaka yapılmayacaklar listesini oluşturmaları gerektiğini söyledi. Şirketlerin hangi alanda hizmet verdiğini, hangi ürünleri olduğunu belirledikten sonra alanlarının dışına çıkarak ilgi odaklarını ve asıl deneyim sahibi oldukları alandan uzaklaşmamaları gerektiğini söyledi. İlgisiz ve çok fazla alana girişmek şirketlerin konsantresini azalttığını belirten Carlos Conde bunun kötü bir hata olduğunu da söyledi.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.