DARPA, kendi kendini yok eden drone geliştiriyor

DARPA, kendi kendini yok eden drone geliştiriyor

Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA) yaklaşık iki yıldır VAPR programıyla kendi kendine yok olan elektronik parçalar geliştiriyor. Görevimiz Tehlike filmini andıran senaryoları gerçeğe dönüştürmeye çalışan program, bu kez drone'ları kapsamına alıyor. ICARUS adı verilen yeni bir program başlattığını duyuran DARPA, kendi kendini yok eden dağıtım drone'ları geliştirmeyi amaçlıyor.

DARPA, adını mitolojik İkarus karakterinden alan programın, kulağa bir "mühendislik fantezisi" gibi gelebileceğini kabul ediyor ancak VAPR programından beklentilerin ötesinde sonuçlar alınması geliştirmelerin drone'lara uyarlanabileceğini gösteriyor. Katıdan doğrudan gaz haline geçen küçük polimer paneller ve kullanıldıktan sonra aşırı ince partiküllere "öğütülen" cam şeritli elektronikler bu alanda sağlanan ilerlemeler arasında öne çıkanlar. Halihazırda savunma amaçlı geliştirilen teknolojinin asıl kullanım alanlarından birinin savaştan sonra geride bırakılan materyallerin, "düşman" tarafından kullanımının engellenmesi olduğunu belirtmekte fayda var.

Inbound, Controlled, Air-Releasable, Unrecoverable Systems'ın kısaltması olan ICARUS ise yaşama odaklanan bir program. Doğal afet sonrasında, erişimi zor bölgelere, medikal donanım, aşı, insülin, kan gibi hayati ihtiyaçları drone'larla ulaştırmayı amaçlıyor. Ancak bu araçların görevini tamamladıktan sonra toplanması ve afetten etkilenen bölgeden çıkarılması gibi gereklilikler, lojistik ekiplerine ek yük getiriyor. ICARUS bu ek yükü sıfıra indirmeyi hedefliyor.

8 milyon dolarlık bütçeyle 26 sürecek olan programla ilgili daha fazla detay için bağlantıyı takip edebilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.