Uygulama dünyasında kaybolmamak için yapılması gerekenler

Uygulama dünyasında kaybolmamak için yapılması gerekenler

Konuk yazarımız Kadir Soner Şensoy, Growth Tower'da Kurucu Ortak olarak görev yapıyor.-

Statista uygulama magazaStatista verileri 2015 yılı için App Store ve Google Play'deki toplam uygulama sayısının 3 milyonu aşacağını gösteriyor. Yani hiç bir şey yapmadan uygulamanızın bulunmasını bekliyorsanız yanlış yoldasınız. Peki uygulama dünyasında kaybolmamak için neler yapmalısınız?

Elinizdeki önemli silahları kullanarak uygulama marketlerinde büyüme yakalamanız ve daha fazla görünür olmanız mümkün. Uygulamanızın milyonlarca uygulama içinde kaybolmaması için yapmanız gerekenleri Organik Kullanıcı Edinme ve Kullanıcı Satın Alma olarak iki temel başlığa ayırabiliriz.

1) Organik Kullanıcı Edinme

Mobilde ilk ulaşmanız gereken kitle sizin uygulamanızı ihtiyaçları doğrultusunda bulup, kullanıp size yeni kullanıcılar kazandıracak ve size uygulamanız hakkında geri beslemeler verecek olan organik kullanıcılar olmalı. Akıllı telefon kullanıcılarının yüzde 60'ı bir sonraki uygulamalarını App Store veya Google Play gibi marketlerde aramalar yaptıktan sonra indiriyor. Bu belirli bir anahtar kelime arayarak veya üst sıralamalardaki uygulama listelerine girip inceleyerek de olabiliyor.

Bu aşamada doğru anahtar kelimelerle uygulama sayfanızı ASO (App Store Optimization) odaklı tasarlamak için analitik bir yaklaşım kullanmanız gerekecek. Analitik yaklaşım için doğru kelimeleri bulmanızı sağlayacak ASO araçları bulunmakta. Piyasada gelişmiş ASO araçları bulmak mümkün ve bütün araçların ortak amacı size uygulamanızla ilgili anahtar kelime önermek ve bunları aranma hacmine göre puanlamak.

Ayrıca her araçta daha çok anahtar kelime bulmanıza olanak sağlayacak özellikler bulunuyor. Örneğin sınırsız sayıda rakip takip etmenizi ve rakiplerinizin hangi kelimelerde kaçıncı sırada olduğunu gerçek zamanlı olarak söyleyebiliyor. Böylelikle aklınıza gelen anahtar kelimelerin yanında rakiplerinizden elde edeceğiniz önemli kelimeleri de listenize alabilirsiniz.

Bulduğunuz kelimelerle App Store için 70-100 karakter arası bir başlık oluşturmak ve de anahtar kelime bölgenize bulduğunuz kelimeleri aralarında boşluk olmadan sadece virgül ile ayırarak yazmak bu işin çıktısı olacak.

Google Play'de herhangi bir anahtar kelime alanı olmadığı için ve de Google uzun açıklama alanınızı algoritmasında kullandığından, seçtiğiniz kelimeleri istenmeyen (spam) listesine girmeden bir kaç kez kullanmanız gerekiyor. Tabi 30 karakterli başlık alanını en verimli şekilde kullanmayı ihmal etmeyin. Seçilen kelimelerin performanslarını haftalık bahsedilen araçlarla kontrol ederek interatif olarak değiştirmeniz gerekiyor.

ASO anahtar kelime odaklı bir optimizasyon gibi anılsa da iTunes veya Google Play sayfanıza gelen ziyaretçilerin dönüşümünü arttırmak amacıyla yapılabilecekleri şöyle listeleyebiliriz.

  • Farkedilir ve akılda kalıcı bir ikon tasarımı
  • Uygulamanın farkını ve sağlayacağı yararları belirtecek ekran görüntülerinin düzenlenmesi ve ekran görüntülerine kısa CTA (Call-to-action) metinlerinin eklenmesi
  • Uygulamanın ön izlemesinin olduğu 15-30 sn uzunluğunda bir videonun eklenmesi
  • İngilizce ve diğer dillerde yerelleştirmelerin yapılması
  • Uygulama için bir 'landing page' hazırlanması veya mobil siteye uygulamanızın Google Play ve App Store bağlantılarının eklenmesi
  • Dönemsel olarak başlık, açıklama, anahtar kelime, ekran görüntüsü ve ikonda güncellemelerin yapılması (yılbaşı, anneler günü, cadılar günü vb.)
  • Yapılan değişikliklerin A/B testi ile kontrollü olarak iyileştirilmesi (Google Play buna olanak tanıyor)
  • Rekabetin düşük olduğu kategorilerin denenmesi (uygulamanın içeriği buna olanak tanıyor ise)

2) Kullanıcı Satın Alma

ASO sonrasında organik bir büyüme yakalamış olabilirsiniz. Yine de daha da üst sıralara çıkıp daha da çok kullanıcı yakalama şansınız var. Bu da kullanıcı satın alarak yapılabilir.

Burada kullanıcı satın almadan kasıt bir "Boost Campaign" ile bir kaç gün içinde uygulamanızı 'indirme' satın alarak hedeflenen bir sıralamaya çıkarmak. Bunun avantajlarını ise şöyle sıralayabiliriz;

  • Kategorinizde popüler uygulamalar arasında arama yapan kullanıcılar edinmek.
  • ASO çalışmalarınız sonucunda elde ettiğiniz anahtar kelime sıralamalarınızı yükselterek organik kullanıcıların sizi daha rahat bulmasını sağlamak.
  • Uygulamanızın gerçekten hakkettiği sıralamayı öğrenmek.

Hem Apple App Store hem de Google Play sıralama algoritmalarında bir çok metriğe baksalar da sıralamadaki en önemli kriter günlük alınan indirme sayısı. Gelişmiş App Intelligence araçları sayesinde hangi sıralama için ne kadar günlük indirme gerektiğini bilebiliyoruz. Yukarıda sayılan ASO araçları bu tahmini yapabiliyor. Özetle bu iş tamamen bir büyük veri analizi ve içinden çıkmak pek de kolay değil. Bnun en önemli sebebi de uygulama marketlerindeki çok hızlı anlık değişimler.

En Rekabetçi Kategoriler

Aşağıdaki grafikte App Store'daki sıralama eğrilerini en rekabetçi ilk 6 kategori için çıkarttık. Bu grafiği eklememdeki en büyük amaç ilk 100 sıralamadan sonra karşı karşıya kalacağınız yüksek rekabete görsel olarak tanık olmak. Bu eksponensiyel artış tüm ülkelerdeki marketler için geçerli. Üst sıralarda bulunan kategori devleri bu grafiğin bu şekilde olmasından sorumlu.

Growth-Tower-app

Reklam kampanyasına başlamadan önce en önemli adım, uygulamanıza bir takip aracı entegre etmek olacak. Bu takip aracıyla çeşitli reklam ağlarından gelen kullanıcıların kalitesini ölçüp reklam süresi boyunca veya sonraki reklam kampanyalarında uygulamanız için en kaliteli reklam ağlarını bu şekilde seçebilirsiniz.

Burada bakmanız gereken, reklam ağlarından gelen kullanıcıların "Retention" oranı yani uygulamanıza ne kadar bağlı olduklarının metriği. Örneğin 7. günde bir reklam ağından gelen kullanıcıların yüzde 5'i uygulamanızı açarken başka bir reklam ağından gelen kullanıcıların hiç biri 7. günde uygulamanızı açmamış olabilir. Kullandığınız takip aracı bu ölçümlemeyi ve seçimi doğru yapmanıza olanak tanıyacak.

Reklam çoğu zaman sürdürülebilir bir strateji değildir fakat size organik kullanıcılar getirir. Çoğu reklam kampanyasında eldeki uygulama kalitesine göre yüzde 100 'e yakın organik kullanıcı edinildiği olabiliyor. Örneğin günlük 500 install satın alırken 500 organik kullanıcı da kazanabilirsiniz.

Çoğu zaman reklam kampanyası bittiğinde uygulama hızlı bir düşüş içerisine girer. Uygulamanızın bir kaç gün içerisinde hangi sıralamada sabitleneceğini izleyerek tekrar bir ASO ve reklam kampanyası döngüsünü deneyebilirsiniz. Bu döngüye başlamadan önce tüm gelen yorumları dikkate alın ve de uygulama içerisinde geliştirilmesi gereken noktaları hızlıca değiştirerek kullanıcıların bağlılıklarını arttırmaya çalışın.

Yeni gelen kullanıcıları memnun ederek daha fazla kullanıcı çekmek için büyüme yöntemlerini değerlendirin. Rakiplerinizden çok, kendi kullanıcılarınıza odaklanın. Onların sizin uygulamanızı neden kullandıklarını anlarsanız ve bu şekilde geliştirmeye devam ederseniz üst sıralardaki devleri yerlerinden etmeniz için bir şansınız olacaktır.

Rekabetin yüksek olduğu uygulama dünyasında dinamikler internet dünyasına göre daha farklı. Ancak doğru adımlar, doğru ürün ve temelleri olan stratejilerle ilerlediğinizde bir adım öne geçebilirsiniz.

Görsel kaynak: Shutterstock

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.