IBM'in bazı ürünlerinin kaynak kodları Çin tarafından 'incelemeye alınacak'

IBM'in bazı ürünlerinin kaynak kodları Çin tarafından 'incelemeye alınacak'

Çin, devlete bağlı kurumlarda kullanılanacak yazılımların kendi güvenlik kontrolünden geçmesi şartını sıkı sıkı korumaya devam ediyor. Son örnek IBM'in geliştirdiği ve Çin'de bazı resmi kurumlarda kullanılacak olan ürünlerin kaynak kodları hakkında verilen karar. Resmi olmayan bilgilere göre Çin Sanayi ve Bilgi Teknolojileri Bakanlığı, firmanın belli başlı ürünlerinin kaynak kodlarını incelemeye aldı.

Çin devletinin teknoloji şirketlerine böyle katı kurallar koymasının sebebi ise casusluk tehlikesi ile karşı karşıya kalmak istememesi. Daha önce Çin devletine ait birtakım gizli belgeler ortaya çıkarılmış, bunların da devlet dairelerinde kullanılan bazı yazılımlar vasıtasıyla elde edildiği tespit edilmişti. Çin Sanayi ve Bilgi Teknolojileri Bakanlığı'nın IBM'in hangi ürünlerinin kaynak kodunu inceleyeceği ve bu işlemin ne kadar süreceği belirtilmemiş.

Bilindiği gibi Çin özellikle bankalarda kullanılacak yazılımların kaynak kodunu incelemekle kalmıyor aynı zamanda kendi şifreleme algoritmasını da kodlara entegre ediyor. IBM'in de Çin devleti ile yakından çalışmak istediği biliniyor bu sebeple incelemeye izin vermiş. Ancak incelemeye ilişkin detaylı bir bilgi ne Çin ne de IBM tarafından yapıldı.

Görsel Kaynak: JuliusKielaitis / Shutterstock.com

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.