Apple, 13 milyar dolar kazandığı Çin'de News uygulamasını dondurdu

Apple, 13 milyar dolar kazandığı Çin'de News uygulamasını dondurdu

Apple'ın Haziran ayında tanıttığı News (Haberler) uygulaması Çin'de kullanılamıyor. NY Times'ın konuya birinci dereceden yakın kaynaklardan aldığı bilgilere göre Apple, News uygulamasını Çin'de hizmet dışına çekmiş durumda. Çin'in malum yasaları çerçevesinde vatandaşların ulaşabildiği içerikler sıkı bir denetimden geçiriliyor ve görünüşe bakılırsa Apple ile Çin hükümeti bu yasalar konusunda anlaşma sağlayabilmiş değil.Bir süre önce Çin'de de kullanılabilen haber uygulaması artık 'Yenilenemiyor. Uygulama şu an bulunduğunuz bölgede desteklenmiyor.' şeklinde bir uyarıyla Çinli kullanıcıları karşılıyor. Keza turist olarak Çin'e gitmeniz ve App Store hesabınızın başka bir ülkeye bağlı olması da bir şeyi değiştirmiyor.

Bu noktada Çin Hükümeti'nin büyük internet şirketlerine polis yerleştirmek gibi bir adım attığını da hatırlatmakta fayda var.

Söz konusu engellemenin Greater China olarak bilinen bölgede (Çin, Hong Kong, Macau ve Tayvan) geçerli olduğu dile getiriliyor ki bu bölge Apple'a ABD'den sonra en çok gelir getiren 2. bölge olmuştu. Yılın 3. çeyreğinde Apple'ın kasasına Greater China'dan 13 milyar dolar girmişti.

NY Times, bir çok Çinli şirketin özel bir yazılım ve çalışanlarını kullanarak hassas içerikleri haber akışından çıkardığı belirtiyor. Görünüşe göre Apple bu konuda henüz bir çalışma yapmamış. Bir çalışma içinde olup olmadığı da bilinmiyor ama mobil haber rekabetinin giderek kızıştığını ve Google'ın 5 yıl sonra yeniden Çin pazarına açılmaya hazırlandığını da hatırlamak gerekiyor.

Görsel Kaynak: Shutterstock

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.