Arox Bilişim, MERLIS adlı İHA'sıyla Guinness Rekorlar Kitabı'na girmeye hak kazandı

Arox Bilişim, MERLIS adlı İHA'sıyla Guinness Rekorlar Kitabı'na girmeye hak kazandı

Arox bilisim drone ihaŞimdiye kadar mobil uygulamalar, artırılmış gerçeklik ve interaktif uygulamalar geliştiren AROX Bilişim, yeni giriş yaptığı İHA (İnsansız Hava Aracı - Drone) kategorisinde Guinness Rekorlar Kitabı'na girmeye hak kazandı.

2009 yılında Aroks Dış Ticaret'in de ortaklığıyla, Murat Sağlar ve Sait Öksüz tarafından kurulan Arox Bilişim, söz konusu rekoru kendi geliştirdiği MERLIS adlı İHA ile kırmayı başardı. Türkiye’nin ilk yerli endüstriyel İHA'sı olarak tanıtılan MERLIS, 1 yıldan fazla süren çalışmalar sonucunda geliştirilmiş ve Guinness Rekoru denemesi için sahneye çıkmış.

TÜBİTAK destekli AR-GE çalışmalarıyla geliştirilen MERLIS, farklı karbon kompozit malzemeleri ve özel pil bileşenlerine sahip. MERLIS'in performansına güvenen Arox ekibi Guinness Rekoru denemesi yapmaya karar vermiş ve 21 Eylül'de İstanbul Orman Bölge Müdürlüğü özel helikopter alanı içerisinde Guinnes yetkililerinin karşısına çıkmış.

"5 kg’ın altında elektrikli insansız hava aracı ile en uzun havada kalma süresi” rekorunu kırmayı hedefleyen 4.824 gr ağırlığındaki MERLIS, Guinness Dünya Rekoru denemesinde 111 dakika 51 saniye hava da kalarak 99 dakikalık eski rekoru hedefine ulaşmış.

Çeşitli spor dallarından 2 zaman tutucu, 2 bağımsız şahit ve personeller yer aldığı denemede başarıyı yakalayan Arox Bilişim, Guinness Rekorlar Kitabına girmek için yetkilerin resmi onayını bekliyor.

Yeni hedef güneş enerjili ve zengin özellikli İHA'lar geliştirmek

Sadi OksuzAldığımız bilgiye göre Arox Bilişim,MERLIS'in satış ve pazarlamasını yapmaya da başlamış. Devlet kurumları ve bazı özel şirketlerle görüşmeleri sürdürdüklerini söyleyen Sait Öksüz, MERLIS'in arama-kurtarmadan sınır güvenliğine, istihbarattan baraj ve viyadüklerin bakım ve kontrolüne kadar farklı alanlarda kullanılabileceğini belirtiyor .

Sait Öksüz şu anki çalışmalarının güneş enerjisi ile havada 1 haftadan fazla kalabilen, üzerinde aynı anda gece görüş kameraları,  özel kameralar ve farklı sensörleri taşıyabilen İHA sistemleri geliştirmek olduğunu da ekliyor.

Arox tarafından İHA'lar şu anda 40Km menzilden 6 bin metre irtifadan canlı görüntü aktarımı özelliğine sahip. Filo olarak veya mesafe sınırı olmaksızın kontrol edilebilyor.

ABD başta olmak üzere ticari kullanımları giderek artan İHA'ların ülkemizde de üretilmesi sevindirici. Aslında Türkiye'de daha çok savunma sanayine dönük olan Baykar Makina'nın bu alanda iyi işler yaptığını biliyoruz ama ticari pazara dönük projelerin geliştirilmesi de en az savunma sanayi kadar önemli gözüküyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.