Google, AMP projesiyle mobilde haberler için sürat şeridi açıyor

Google, AMP projesiyle mobilde haberler için sürat şeridi açıyor

Bir süre kendi Facebook Instant Articles ve Apple News'e benzer bir proje üzerinde çalıştığı yönünde haberlerle gündeme gelen Google, bu projeyi dün duyurdu. Accelerated Mobile Pages (AMP) yani hızlandırılmış mobil sayfaları adındaki proje, mobil web'de kullanıcıların içeriğe anında ulaşabilmesini hedefliyor.

Projenin önemli bir farkı açık kaynak kodlu olarak sunuluyor olması. Google, dileyen yayıncıların bugünden itibaren projenin GitHub kaynak kodlarını kullanarak AMP girişimine dahil olmasını sağlıyor. Yani Google, Facebook ve Apple'dan farklı olarak haber içeriğini barındırmıyor. Haberlerin dağıtımı konusunda Google, yeni bir cache yaklaşımıyla, cache sunucularını kullamak isteyen herkese ücretsiz bir şekilde açıyor. Özellikle video, fotoğraf ve animasyon gibi zengin medya içeriğine sahip haberlerin böylelikle hızla yüklenmesi sağlanıyor. Google böylelikle mobilde kullanıcıların arama sonuçlarından haber içeriğine erişim süresini kısaltarak, rakipleri karşısında gücünü korumak istiyor.

Projenin bel kemiğini ise AMP HTML adında aslında var olan web teknolojileri kullanılarak geliştirilen yeni bir open framework oluşturuyor. Şirketin açıklamasına göre başta Google News olmak üzere farklı Google ürünleri de AMP HTML sayfalarını entegre edecek. Yayıncılar tarafında ise aralarında BuzzFeed, Financial Times, The Guardian, El Pais, Time, The Wall Street Journal'ın olduğu 30 marka Google ile işbirliği yapmış.

Halihazırda proje için Twitter ile birlikte çalışacağı söylenen Google, Twitter dışında Pinterest, WordPress.com, Chartbeat, Parse.ly, Adobe Analytics ve LinkedIn olmak üzere altı farklı teknoloji şirketiyle anlaşmış. Şirketler AMP HTML sayfalarını kısa süre içinde entegre ediyor olacaklar.

AMP HTML, yayıncıların kullanıcı deneyimini zayıflatmayan tüm reklam formatları ve reklam ağı seçimlerine bağlı kalmalarına da izin veriyor. Google, bu konuda yayıncılarla çalışmalarına devam edeceğini söylüyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.