Google, 2015 Önemli Anlar Türkiye araştırmasının sonuçlarını yayınladı

Google, 2015 Önemli Anlar Türkiye araştırmasının sonuçlarını yayınladı

Google, bir süredir mobil öncelikli stratejisi kapsamında anı yakalamaya odaklanıyor. Son üç yılda internet kullanıcılarının yüzde 90'ının alışveriş, seyahat planı ya da herhangi bir içerik görüntülemek gibi nedenlerle cihaz değiştirmesine bağlı olarak medya tüketiminin yüzde 500 oranında artış gösterdiği gerçeğinden yola çıkan Google, kullanıcıların online'ken  "ilham ya da bilgi arayışında olduğu, yeni şeyler keşfettiği ya da kararlar verdiği" bu özel zamanları önemli anlar olarak niteleyor. Tahmin edebileceğiniz gibi anların önemi pazarlamacılar ve reklam verenlere sunduğu fırsatları işaret ediyor.

Geçtiğimiz Haziran ayında Önemli Anlar araştırmasını Türkiye'ye uyarlayan Google, kullanıcıların önemli anlarında, "izlemek istiyorum", "yapmak istiyorum", "bulmam lazım" ve "satın almam lazım" olmak üzere dört ana motivasyon üzerinde duruyor:

İzlemek istiyorum anları

Google'ın Önemli Anlar araştırmasının yapıldığı haftadan önce, akıllı telefon kullanıcılarının yüzde 60'ı, eğlenmek ya da ilham almak için YouTube'u açtığını söylüyor.

Yapmak istiyorum anları

Araştırmaya göre öğrenmek istedikleri her şey hakkında YouTube'da bir video bulabileceğine inanan 35 yaşın altındaki internet kullanıcılarının oranı yüzde 80.

Bulmam lazım anları

İnternet kullanıcılarının yüzde 92'si internete bağlı bir cihazda, online ya da offline içerik veya reklamlar tarafından anında daha fazla bilgi aramaya yönlendiriliyor. Sonuçlara göre, akıllı telefonlarından araştırma yapan kullanıcıların yüzde 63'ü cihazlarında o anda telefonlarından ilgili bilgiye ulaştıkları için normalde düşünmedikleri bir markayı satın almayı düşünebiliyor; yüzde 54'ü ise o markayı satın alıyor.

Satın almam lazım anları

Araştırmaya katılan akıllı telefon kullanıcılarının yüzde 92'si belirli ürünler için alışveriş yaparken cihazlarını kullandıklarını söylüyorlar.

google onemli anlar

Kullanıcıların bu anları hedeflenebilirse, tercihlerinin şekillendirilebileceği ve kararlarının etkilenebileceğini söyleyen Google'ın araştırmasına göre, internet tüketicilerinin yüzde 71'i bir şirketin mesajının konuyla ilgili olmasının, markayla ilgili düşüncelerini etkilediğini kabul ediyor. Türkiye'de online tüketiciler arasında kendilerine uygun olduğunu düşündükleri bir markadan gelen bir mesajı gördükten sonra harekete geçtiğini söyleyenlerin oranı ise yüzde 88.

Google'ın anı yakalamaya odaklanan stratejisi yalnızca pazarlamacıları ilgilendirmiyor. Zira reklamlardan gelir yaratan internet şirketlerinin bu anlara odaklanarak yeniden kurgulanması da mümkün. Bunun en yeni örneklerinden biri de, benzer bir düşünce biçimiyle yenilenen Spotify olmuştu. Cannes Lions röportajımızda Spotify‘ın Ürünlerden Sorumlu Başkan Yardımcısı Shiva Rajaraman bize Spotify'ın kullanıcının anları etrafında yeninden düşünülerek, bir müzik uygulamasının dışına çıkacak şekilde yenilendiğini anlatmıştı.

Önemli Anlar Türkiye Araştırması sonuçlarıyla ilgili daha detaylı bilgi için Google'ın paylaştığı aşağıdaki infografik işinize yarayabilir:

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.