Plume, hava kirliliği uygulamasını İstanbul, Ankara ve İzmir dahil 150 şehre açtı

Plume, hava kirliliği uygulamasını İstanbul, Ankara ve İzmir dahil 150 şehre açtı

Hava durumu uygulamalarını kullandığımız gibi, hava kirliliği durumunu da kontrol etmemiz gerekir mi? Dünyanın büyük metropolleri için bu, gittikçe yaygın bir ihtiyaç haline gelecek gibi görünüyor. Bu soruya odaklanan hava kalitesi tahmini mobil uygulaması Plume Air Report, 20 ülkede 150 şehire açılarak bu alandaki boşluğu hızlı bir şekilde doldurmak istiyor.

Fransa merkezli Plume Labs tarafından geliştirilen Plume Air Report, 2015 Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Zirvesi öncesinde Fransa'da denenmiş ve ardından dünya geneline açılmasına karar verilmiş. Dün yani 17 Eylül tarihinde aralarında İstanbul, Ankara ve İzmir'in olduğu dünya çapında 150 şehire açılan uygulama, iOS ve Android için tamamen ücretsiz olarak sunuluyor.

plume istanbul

Plume Air Report, günün saatine göre, size hava kirliliği düzeyini dijital bir barometre içinde gösteriyor. Hava kirliliği ölçümü için temiz hava ile aşırı kirlilik arasında beş farklı seviye belirleyen uygulamayı, açtığınız saatte hangi seviyede olduğunuzu görüyorsunuz. Seviyenin gün içinde nasıl değiştiğini takip edebildiğiniz gibi Plume Air Report içinde bu bilgiyi nasıl kullanabileceğinize yönelik dört eylem de tanımlanmış. Uygulama ile hava kirliliği seviyesinin dışarıda yemek yemek, spor yapmak, bisiklet sürmek ya da bebekleri gezdirmek için uygun olup olmadığını görebiliyorsunuz.

plume

11 bin farklı istasyon, 500 bin adet veri noktası

Hava durumu uygulamalarının bu bilgilere nasıl ulaştığını biliyoruz, peki Plume Air Report nasıl çalışıyor? Plume Labs'in açıklamasına göre, Plume'un kendi veri bilimcileri tarafından geliştirilen Pluma Air Cloud adı verilen bir çevresel veri platformu var. Platform, her gün dünya çapında hava kirliliğini canlı olarak takip eden 11 bin farklı istasyondan yarım milyon adet veri noktası topluyor. Plume Labs, hava kirlenmesine neden olan ana gazlar Nitrojen oksit (NO2), Ozon (O3), PM2.5 and PM10'a odaklanarak verileri kullanıcılar için yeterince sadeleştiriyor.

istanbul plume

Plume Air Report'un yapay zeka ve machine learning destekli uygulaması ABD, Birleşik Krallık ve AB'de seçilen şehirlerde hava kirliliği seviyesinin 24 saat içinde nasıl değişeceğini de tahmin ediyor.

Gün içinde bildirimlerini Apple Watch'tan da alabildiğiniz Plume Air Report, açık hava alışkanlıklarınızı, özellikle kış aylarında, yeniden düzenlemenize yardımcı olabilir. İncelemek isterseniz iOS ve Android uygulamaları için bağlantıları izleyebilirsiniz. İstanbul, Ankara ve İzmir hava kirliliği raporlarını web'den görüntülemenizin de mümkün olduğunu hatırlatalım.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.