Online kanallarla markalaşan Tesbihane.com, 99 offline mağazayla kalıcılığı arayacak

Online kanallarla markalaşan Tesbihane.com, 99 offline mağazayla kalıcılığı arayacak

Tespih, Türkiye'deki köklü geçmişi ve yaygın kullanımına karşın markalaşmamış bir ürün olmasıyla ilginç bir kategori. Yapım malzemesi ve işçiliğine göre on binlerce dolara satılan ve yerli yabancı koleksiyonerlerin ilgisini çeken tespihler de var; sokakta işportadan çok daha ucuz fiyata satılanlar da... Son yıllarda bu kanallara artan sayıda mağazalarla e-ticaret ekleniyor. Peşpeşe açılan onlarca tespih mağazasıyla e-ticarette bir tespih çılgınlığının yaşandığı söylersek sanıyorum abartmış olmuyoruz.

Tesbihane.com, bu mağazalar arasında en popüleri. Socialbakers'ın Türkiye'de Facebook'un en popüler markaları sıralamasında, 1.9 milyon takipçiyle 13'üncü sırada yer alıyor. Kurucuları "Tesbihane" kelimesinin "tesbih" kelimesinden beş kat daha fazla aratıldığını iddia ediyorlar. Kendi verilerine göre bugün günlük 30 bin ziyaretçisi olan sitede 10 bin çeşit ürün var ve günde 300 adet kargo çıkışı yapılıyor.

tesbihane ekran

Tesbihane online tarafta bilinen bir marka ve bunda dijital kanallara yaptığı yatırımınların etkisi elbette var ancak durumu sadece bu şekilde değerlendirmek, 2011 yılında küçük bir e-ticaret mağazası olarak kurulan girişimin bugünkü başarısını biraz indirgemek olabilir. Hakan Kapıyoldaş ve Veysel Çimenci tarafından kurulan Tesbihane.com, bu alanda pazara erken girmiş olmak gibi önemli bir avantajı bugüne kadar doğru kullandı. Sosyal medya iletişimi için ayrı bir prodüksiyon ekibi; aynı gün teslimat, Markafoni, Mizu, Hepsiburada,  ve Gittigidiyor gibi alternatif kanallar örnek birkaç pratik arasında gösterilebilir.

Online kanalda yakaladığı başarının ardından offline mağazalara yönelen Tesbihane'nin böylelikle "kalıcı ve tam" bir marka haline getirilmesi hedefleniyor. İlk yılında Türkiye çapında 11 mağaza açan Tesbihane'nin hedefi önümüzdeki bir yılda bu sayısı 33'e çıkarmak. Uzun vadede hedeflenen sayı 99, bunun elbette sembolik bir anlamı da var.tesbihane 2

Tesbihane'nin offline açılımı satışla sınırlı değil. Bugün mağazalarındaki tespih ve aksesuarların bir bölümünü kendisi üreten girişimin büyük ölçekli bir gümüş üretim atölyesine sahip. Bu sayede ürünlerin yurt içi ve yurt dışına toptan satışı da gerçekleştiriliyor. Bugüne kadar 20 ülkeye satış yaptığını söyleyen girişim, Tesbihane.eu adresinden Avrupa odaklı satışlar yapıyor. Suudi Arabistan pazarını hedefleyen Tesbihane.ae'nin ise yakın zamanda açılması planlanıyor.

Markanın bilinirliği, popülerliği ve erişimi konusunda bugüne kadar iyi iş çıkaran Tesbihane'nin, yurt içinde ve yurt dışındaki benzer girişimlerde olduğu gibi marka kimliği konusunda o kadar güçlü olduğunu söylemek zor. Tespihin bir aksesuar olarak eskimeyeceğini biliyoruz ancak markanın zaman geçtikçe daha fazla değer kazanmasının yolu bu olabilir.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.