Facebook'a izinsiz video yükleme dönemi sona eriyor

Facebook'a izinsiz video yükleme dönemi sona eriyor

Facebook korsan videolarla daha aktif bir savaşa giriyor. Platformuna izinsiz videoların yüklenmesini engelleyen yeni bir video eşleme teknolojisi geliştirdiğini duyuran Facebook, halihazırda kullandığı Audible Magic sisteminde de iyileştirmelere gidiyor.

Facebook'un dün yani 27 Ağustos tarihinde Media blogundan yaptığı açıklamadaki ilk dikkat çekici not, şirketin bir süredir yoğun bir şekilde eleştirildiği freebooting sorununu kabul etmiş olması. Freebooting, video içerik üreticilerinin videolarının izinsiz bir şekilde Facebook'a yüklenmesi anlamına geliyor ve Facebook'ta bu sorun öyle ciddi boyutlara varmış durumda ki, Facebook videolarının yaklaşık yüzde 70'inin bu özellikte olduğu belirtiliyor.

Son bir yılda yaşadığı hızlı video patlamasıyla övünen Facebook, her ne kadar YouTube'un ilk kayda değer rakibi olsa da, görünen o ki, bunu büyük ölçüde korsan videolar sayesinde başarıyor. Bu Facebook Video'nun gerek video reklamları gerek içerik üreticilerine yönelik yeni tanıttığı gelir paylaşım modelinden istediğini elde etmesi açısından ciddi bir zorluk yaratıyor. Facebook'un video konusunda YouTube'a gerçek anlamda rakip olabilecek büyüklüğe erişmesi için, freebooting sorununu çözmesi gerekiyor.

Facebook'un şu anda kullandığı Audible Magic sistemi, yüklenen videoların özgün olup olmadığını ses kayıtlarını baz alarak tespit ediyor. Sistemin yeterince verimli çalışmadığını kabul eden Facebook,  Audible Magic ile "çalıntı" videoların daha hızlı raporlanması ve kaldırılmasını sağlayacak şekilde geliştirmeler yaptığını söylüyor. 

Facebook'un yeni video eşleme teknolojisi ise Facebook platformuna özel olarak geliştirilmiş ve video içerik üreticilerinin yükledikleri içeriğin farklı Facebook Sayfaları, profilleri, grupları ve coğrafyalarındaki videolarla eşleşip eşleşmediğini tespit ediyor. Bunun için Facebook'a bir günde yüklenen milyonlarca videoyu hızlı bir şekilde tarayan sistem, eşleşen "kopya" videoların platformdan kaldırılması için doğrudan Facebook'a raporlanmasını sağlıyor.

Yeni video eşleşme teknolojisinin ilk etapta aralarında medya şirketleri, çok kanallı ağlar ve bireysel video üreticilerinin olduğu küçük bir grupla önümüzdeki günlerde beta testlerine başlanacağı belirtiliyor, Facebook açıklamasında. Şirket uzun vadede, tam verimle çalışan bir sistem geliştirmek için de söz veriyor iş ortaklarına.

Facebook'un yaklaşık bir yıldır agresif bir şekilde iyileştirmelere devam ettiği, Facebook Video'nun 2015 birinci mali çeyrekte günlük ortalama 4 milyar adet izlenme sayısına ulaştığı açıklanmıştı. Facebook, video reklamlarla birlikte, içerik üreticiler için YouTube'a benzer bir gelir modelini yakın zamanda duyurmuştu.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.