Çin'deki ekonomik deprem halka açık internet şirketlerini de vurdu

Çin'deki ekonomik deprem halka açık internet şirketlerini de vurdu

Bugün Çin'de Şanghay bileşik endeksinin yüzde 8,5 değer kaybetmesi bir dalga şeklinde tüm dünya borsalarına yayıldı. Avrupa ve Türkiye'nin de nasibini aldığı ekonomik fırtına, ABD piyasalarında yüzde 8'e varan değer kayıplarına neden olurken, borsaya açık internet devleri de elbette bu düşüşten nasibini aldı.

New York ve NASDAQ borsalarında yoğunlaşan Silikon Vadisi'nin hem köklü ve hem de genç teknoloji devleri değişen oranlarda değer kaybına uğradı ve teknoloji/internet şirketleri dış ekonomik dengelerde değişmelerin etkisini sanırım ilk kez bu kadar sert bir şekilde hissetti.

Cuma günkü kapanış rakamlarına kıyasla Amazon'un pazar payı yüzde 6.4, Facebook'unki yüzde 12.1, Apple'ınki yüzde 10, Microsoft'unki yaklaşık yüzde değer kaybetti. Netflix'in yüzde 14.7 kadar değer kaybettiği fırtınada eBay'den ayrı olarak işlem görmeye başlayan Paypal yüzde 9, Twitter ise yüzde 8.9 kadar değer kaybetti.

ABD borsalarına açık Alibaba, Baidu gibi şirketler ve Avrupa'daki Rocket Internet gibi internet şirketleri de bu depremden nasibini aldı.

Milyar dolarlık hisse değeri kayıplarının ardından borsalarda toplarlanmalar da olmaya başladı. Apple CEO'su Tim Cook'un TV ve finans ünlüsü Jim Cramer'e gönderdiği mektup endişelerin dağılmasının nedenlerinden biri gibi gözüküyor ama piyasa değerlerinin fırtına öncesi seviyeye çıkıp çıkmayacağı halen belirsizliğini koruyor.

Borsaya açık şirketlerin performanslarının bundan sonra nasıl etkileneceği bir yana, borsaya açılmayı düşünen internet/teknoloji şirketlerinin kararlarının değişip değişmeyeceği de bilinmiyor.

Internet sirketleri hisse degeri

Görsel Kaynak: Shutterstock

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.