Google, tüm uygulamalarının Android cihazlarda ön yüklü olması şartını kaldırdı

Google, tüm uygulamalarının Android cihazlarda ön yüklü olması şartını kaldırdı

google-android-uygulamaGoogle, Android'in kaynak kodlarının kullanımını içeren şartlarda üreticiler için önemli değişiklikler yaptı. Android cihazlara yüklenmiş olarak gelen ve birçok Android kullanıcısının hiç kullanmadığı Google uygulamaları artık ön yüklü olarak gelmeyecek. Google böylece oldukça tartışmalı olan kurallardan birini kaldırmış oldu.

Bilindiği gibi Android açık kaynak kodlu bir işletim sistemi. Şirketler ürettikleri telefonlara ve tabletlere Android işletim sistemini modifiyeli olarak yükleyebiliyorlar, kaynak kodunu kendilerine göre düzenleyebiliyorlar. Ancak iş Google'ın uygulamalarından bir tanesini yüklü olarak kullanıcılara sunmaya geldiğinde süreç farklılaşıyor. Günümüzde birçok şirket Gmail'in ve Google Play'in ürettiği telefona kullanıma hazır bir şekilde yüklü olarak gelmesini istiyor. Tam bu noktada Google devreye giriyor ve üreticiye uyması gereken kurallara dahil bir şartname sunuyor. Bunun ilk maddesi bu uygulamaların cihaza özel testlerini yapılması, ikincisiyse Google'ın sunduğu listedeki tüm uygulamaların cihaza yüklenmesi.

Bu kural sayesinde aslında birçok Android kullanıcısının kullanmadığı uygulamalar cihazlarda yüklü olarak geliyordu. Üstelik şirketler de bu kuraldan rahatsızdı çünkü sadece Gmail'i yüklemek için diğer tüm uygulamaları da yüklemek ve testlerini yapmak zorunda kalıyorlardı. Google kurallarında yaptığı yeni düzenlemeyle bu şartı kaldırdı. Bundan böyle üreticiler Google Play Games, Google Play Books, Google+ ve Google Newsstand uygulamalarının hepsini telefonlarına yüklemek zorunda kalmayacaklar. Kullanıcılarda bundan böyle satın aldıkları telefonlarda daha az Google uygulamasıyla karşılaşacaklar. Samsung Galaxy Note 5'in içinde Google+ yüklü olmadan satışa sunulacağı da gelen bilgiler arasında.

Görsel Kaynak: Bloomua / Shutterstock.com

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.