Gartner'ın 'hype' döngüsünün zirvesinde bu yıl sürücüsüz araçlar var

Gartner'ın 'hype' döngüsünün zirvesinde bu yıl sürücüsüz araçlar var

Gartner'ın düzenli olarak yayınladığı yıllık Hype Cycle araştırma serisinin 2015 sonuçları açıklandı. Temmuz ortasından başlayarak reklamdan dijital pazarlamaya, 3D baskıdan sanallaştırmaya kadar hemen her alanda hype'ları irdeleyen Gartner'ın sonuçları arasında bizi en çok ilgilendiren emerging technologies yani yeni/gelişmekte olan teknolojiler.

Gartner'ın 2015 Hype Cycle for Emerging Technologies sonuçlarına göre bu yıl hype'ın zirvesinde olan yeni teknoloji, sürücüsüz araçlar. Sürücüsüz araçların, henüz oluşum aşamasında olmasına rağmen, bu yıl zirveye çıkmasında, neredeyse bütün ana otomotiv üreticilerinin (hatta söylentiler doğruysa Apple'ın) sürücüsüz araçlar üzerinde çalışmaya başlaması önemli bir etken. Sürücüsüz araçlar Gartner'ın geçtiğimiz yıl sonuçlarında 'hype' döngüsünün tepe noktasına çıkacağının işaretini verse de, bu yılki ilerleme kayda değer. Zira yoğunlaşan çalışmalar teknolojiden beklentilerin belirgin bir biçimde yükselmesine neden oldu, Gartner'a göre.

hype cycle emerging tech Gartner 2015 Hype Cycle for Emerging Technologies, August 2015

Hype döngüsünün zirvesindeki diğer teknolojiler arasında akıllı danışmanlar, nesnelerin interneti ve giyilebilir teknolojiler gibi sık sık gündeme gelen alanlar var. Sürücüsüz araçlara benzer bir yükseliş gösteren bir diğer yeni teknoloji ise, bağlantılı ev çözümleri. Bu alana odaklanan yeni çözümler ve platformlar, bağlantılı ve çözümlerinin önümüzdeki yıllarda zirveye çıkmasını sağlayacak gibi görünüyor.

google self driving car

Söz konusu teknolojilerle ilgili gerçekçi beklentilere sahip olabilmek için Gartner'a göre 5-10 yıl gibi bir süreye ihtiyaç var. Zirveden inişiyle aydınlanma eğrisini takip eden teknolojiler, geçen süre sonunda üretkenlik platosuna ulaşabiliyor, yani feraha çıkıyor :)

Gartner'ın hype döngüsünün üretkenlik platosunda kurumsal 3D yazıcılar ve hareketle kontrol teknolojileri var. Aydınlanma sürecinin sonuna yaklaşan sanal gerçekliğin üretkenlik aşamasına geçmesi için yine 5-10 yıl daha beklememiz gerekiyor.

Hype Cycle araştırmasının geçtiğimiz yıl sonuçları için bağlantıyı takip edebilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.