Büyük ekranlı akıllı telefonların pazar payı yüzde 48'e yükseldi

Büyük ekranlı akıllı telefonların pazar payı yüzde 48'e yükseldi

Akıllı telefon satışlarını dünya genelinde takip eden GfK'nın düzenli olarak yayınladığı küresel akıllı telefon satışları araştırmasının  2015 ikinci çeyrek sonuçları yayınlandı. Buna göre küresel akıllı telefon satış değeri 2015 ikinci çeyrekte yıllık bazda yüzde 8; satış adeti yüzde 6 artış gösterdi. Bunun içinde büyük ekranlı (5" ve üzeri) telefonların payı ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 17 oranında artarak yüzde 48'e çıktı. Bunda elbette Apple'ın iPhone 6 ve iPhone 6 Plus'la yarışa dahil olmasının önemli payı var. Büyük ekranların en popüler olduğu ülkelerin başındaysa yüzde 63'lük pazar payıyla Çin geliyor.

Akıllı telefonların ortalama satış fiyatlarının dolar bazında 2015'in ikinci çeyreğinde birinci çeyreğe göre yüzde 1 oranında düştüğü belirtiliyor. Buna karşın bir önceki yılın aynı dönemine bakıldığında fiyatlarda yüzde 3'lük bir artış var. GfK ortalama satış fiyatlarının 2015'te yüzde 1 oranında düşeceğini tahmin ediyor. Bunda en etkili faktörse Hindistan'ın alt uç akıllı telefonlarla küresel satışlarında ana sürükleyici pazarlardan biri olması.

Küresel akıllı telefon satışlarında 4G'nin adetsel oranı son bir yılda yüzde 26 oranında artarak yüzde 58'e çıktı. 4G'nin Hindistan ve Çin açılımlarıyla başlayan ivmelenmesinin önümüzdeki dönemde devam etmesi bekleniyor. Buna karşılık 3G'nin bugün yüzde 38 olan pazar payı da düşmeye devam edecek. Türkiye'nin -geç de olsa- bu trendi izleyeceğini biliyoruz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.