IBM'in 1 milyar dolarlık satın almayla güçlendireceği Watson Health doktorların yerine göz dikiyor

IBM'in 1 milyar dolarlık satın almayla güçlendireceği Watson Health doktorların yerine göz dikiyor

Marka değeri en yüksek teknoloji şirketlerinden biri olan IBM'in, Merge Healthcare'i 1 milyar dolara satın almak için anlaşmaya vardığı duyuruldu. Bu satın alma IBM'in Watson Health birimini güçlendirecek.

Hali hazırda 7500 sağlık kuruluşuyla çalışan Merge Heathcare, görüntü işleme/tarama teknolojileriyle öne çıkıyor. X-Ray, MRI ve CT taramaları yapan Merge Heathcare'in 30 milyar görüntü işlediği belirtiliyor.

IBM araştırmacılarına göre günümüzde tüm medikal verilerin yüzde 90'ı görüntüleme kayıtlarından oluşuyor. Bu açıklama IBM'in neden 1 milyar doları gözden çıkardığını anlamaya yetiyor. Watson'ın son dönemde  görüntü yorumlama denemeleri yapması da IBM'in bu alanda nasıl bir gelecek planladığınını gösteriyor.

Watson'ın gözü doktorların yerinde

Radyologların inceledikleri görüntüleme sonuçlarının son 20-25 yılda 100 kat arttığı, artık günde 100 bin görüntülemenin incelendiği paylaşılıyor. Teknolojinin gelecek yıllarda, doktorların yaptığı işi yüzde 80 oranında ele geçireceği yönündeki tahminler de bu sayede daha anlaşılabilir oluyor.

Hiç şüphe yok ki internette ürettiğimiz veri yığınları gibi vücudumuzdan da tonlarca veri elde edilebilir ve bugün gördüğümüz spor bileklikleri buz dağının görünen yüzü. Araştırmacılar bu verileri anlık olarak elde ettikçe hastalıkları oluşmadan önlemeyi hedefliyor ve bu da sağık harcamalarında yüksek oranda tasarruf anlamına geliyor.

Veri işlemeden bahsetmişken, IBM'in geçen ay içinde dünyanın en ince, yoğun ve güçlü bilgisayar çipini ürettiğini ve veritabanı hizmetleri sunan bir girişimi satın aldığını da hatırlalım. Amerikalı teknoloji şirketinin insan beyni gibi çalışan SyNapse ile bilgisayar çiplerinde devrimsel bir ilerleme sağladığını da eklemeden geçmeyelim.

IBM, doğal dil işleme yeteneğiyle sözlü veya yazılı girdilere yanıt veren yapay zeka teknolojisi Watson'ın sağlık alanına odaklanan birimi Watson Health'i geçtiğimiz baharda duyurmuştu. Watson Health sağlık alanında daha fazla veri odaklı bir yaklaşımla doktorlara yardım edecek. Doktorların işini hangi oranda etkileyeceğini ise ilerleyen yıllarda göreceğiz.

Merge Heatthcare satın almasının resmi olarak bu yıl sonunda tamamlanması öngörülüyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.