'Sosyal robot' Jibo, 11 milyon dolar yatırımla Asya'ya açılıyor

'Sosyal robot' Jibo, 11 milyon dolar yatırımla Asya'ya açılıyor

Kitlesel fonlama kampanyasıyla hayata geçirilen akıllı aile robotu Jibo gelişimini yatırımla sürdürüyor. Boston merkezli girişim son olarak 11 milyon dolarlık bir anlaşmaya imza attı ve Asya pazarının kapısını araladı.

Ocak ayında 25.3 milyon dolarlık ilk önemli yatırımını alan sosyal Jibo, bu kez Acer, Dentsu Ventures, NetPosa (Çin) ve KDDI (Japonya) ve LG Uplus (Kore) gibi yatırımcıların desteğiyle Asya perakende pazarında kendine yer arayacak. Bu yatırım aynı zamanda Softbank'ın insansı robotu Pepper'e karşı bir dopingi olarak da yorumlanıyor. Her ne kadar Pepper'la farklı sıkletlerde olsalar da her ikisi de tüketicilerin ilgisini çekmek için yarışıyor.

Diğer yandan Pepper'in kurumsal/iş odaklı bir modeli tanıtılmış durumda. Oldukça başarılı bir kitlesel fonlama kampanyasıyla 100 bin dolar hedefinin çok üzerine (3,7 milyon dolar) çıkan Jibo ise sadece son kullanıcılara odaklanmış durumda. Indiegogo kampanyasından sonrasında verilen siparişler için teslim tarihi 2016 baharı olarak öngörülüyor ki bu da Jibo'nun ne kadar ilgi gördüğünü göstermeye yetiyor.

Sosyal robot kategorisi çeşitleniyor

Nesnelerin interneti alanında yeni ve etkili bir çıkış olması beklenen Jibo ve Pepper gibi farklı robotlar görünüşe bakılırsa yavaş yavaş hayatımıza girecek. Jibo, fotoğraf çekmek, sipariş vermek ve görevler için akıllı bir asistan olarak evlerdeki yerini almayı beklerken Amazon'un Echo adlı akıllı hoparlörle bu alana yumuşak bir giriş yaptığını hatırlatmak gerekiyor. Echo da rakipleri gibi odanın herhangi bir noktasından vereceğiniz sesli komutları yerine getiriyor.

MIT mezunu Cynthia Breazeal tarafından kurulan Jibo, geliştiricilere girişimcilere bir SDK sunarak uygulama tarafında tatmin edici bir seviyeye gelmek istiyor. Amazon da Echo’nun arkasındaki ses tanıma teknolojisini geçtiğimiz günlerde geliştiricilere açmıştı. Yani önümüzdeki dönemde geliştiricilerin bu alana da mesai harcamaya başlayacağını söyleyebiliriz.

Jibo, 749 dolarlık ön sipariş fiyatıyla  'yok satttığı' için ona sahip olmak isteyenlerin bekleme listesine girmesi gerekiyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.