Apple, sanal mobil operatör kuracağı iddialarını yalanladı

Apple, sanal mobil operatör kuracağı iddialarını yalanladı

Dün Apple'ın mobil sanal şebeke operatörü (MVNO) olarak hizmet vereceği yönündeki haberler, Apple tarafından yalanlandı. Cupertino merkezli şirket böyle bir planının olmadığını açıkladı.

Kısaca hatırlatmak gerekirse; dün kaynaklara dayandırılarak verilen bazı haberler Apple'ın ABD'de mobil sanal operatör hizmeti sunmayı düşündüğünü aktarmıştı. ABD'de kendi kablosuz ağ hizmetini başlatan Google'a karşı bir hamle olarak da düşünülmüştü. Ancak Apple'dan yapılan açıklama tüm bu istihbarat ve yorumları geçersiz kılıyor.

Aslında Apple'ın MVNO olmasına dönük bazı patent başvuruları dahi var ancak Apple basın sözcüsünün yaptığı açıklamaya göre şu anda böyle bir plan yok. Hatta bu konuda herhangi görüşme/değerlendirme yapılmış değil ve MVNO hizmeti vermek gibi bir plan da ortada yok.

Yatırımcılar olumsuz tepki verdi

Dün çıkan söylentide haberin kaynakları 5 yıl gibi bir süreçten bahsetmişti ve gelecek yılların neler getireceği bilinmez ama şu anki durumda Apple'ın bu konuda oldukça net olduğunu söyleyebiliriz. Diğer yandan bu açıklamanın yatırımcıları pek sevindirmediği de ortada. Zira Apple bu iddiayı reddettikten sonra hisse değerinde yüzde 3 düşüş yaşandı.

Apple'ın şu an için mobil operatör olma iddiasının karlılık açısından yapmaya değer bir iş olup olmadığını bilmiyoruz. Ancak özellikle Google ve Facebook'un mobil veri tüketimi konusunda sürekli farklı yollar denediği malum. Facebook'un güneş enerjili drone'u Aquila da bunun son örneği. Dolayısıyla Apple'ın da bu alana giriş yapması büyük bir sürpriz olmaz.

Apple'ın bir mobil opetörü satın almasını daha mantıklı görenler olduğu gibi, Ageniş karasal internet altyapısı kurmak veya uydu temelli yeni bir teknoloji geliştirmek de Apple'ın deneyeceği farklı stratejiler olabilir.

Kısacası gelecekte sonuç her nasıl olursa olsun, Apple günümüzde mobil internet kullanımında dev bir kaynak haline gelmiş durumda ve Apple'ın ne yapacağından çok, mobil operatörlerin geleceğinin nasıl olacağı daha hayati bir konu halini alıyor...

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.