Uber'in değerlemesi son yatırımla 50 milyar doları geçebilir

Uber'in değerlemesi son yatırımla 50 milyar doları geçebilir

Şehir içi özel araç çağırma uygulaması Uber, yeni aldığı söylenen 1 milyar dolara yakın yatırımla bugüne dek topladığı yatırım miktarını 5 milyar dolara çıkarttı. Son tur yatırımcılar arasında büyük pay Microsoft'a ait.

The Wall Street Journal'ın haberine göre sadece beş yaşında olan Uber'in değerlemesi, eğer bu yatırım doğrulanırsa, toplamda 51 milyar dolara yaklaşmış olacak.

Yılın başlarında yeni tur yatırım için kolları sıvayan San Francisco merkezli şirketin, yaklaşık 1,5 - 2 milyar dolarlık bir kaynak arayışında olduğu söyleniyordu. Gelen yatırımın Uber operasyonlarına aktarılacağını düşünüyoruz. Çünkü henüz dün yayınladığımız haberde Uber'in 1 milyar dolar kadar bir kaynağı önümüzdeki 9 ay içerisinde Hindistan operasyonuna aktaracağını konu etmiştik.

Gelen son yatırımın kaynağına göz attığımızda, son turdaki yatırımcılar arasında Microsoft'u ve Hindistan'ın en büyük medya holdinglerinden Bennett Coleman & Co. olduğunu görüyoruz. Her iki şirket de yorumda bulunmayı reddediyor olsa da, Uber'in yatırımı Hindistan operasyonunu amaçlayarak aldığını mantığını yürütmemiz mümkün. Ancak tabi inanılmaz değerleme rakamı gelişmenin asıl dikkat çekici bıyutu.

Uber bu yüksek değerlemesini global taraftaki büyümesine borçlu. Şu anda 300'den fazla şehirde kullanılan Uber değerleme açısından baktığımızda Facebook'a göre bile daha başarılı. 50 milyar dolarlık değerleme sınırı göz önüne bulundurduğumuzda Facebook'un bu rakama erişmesinin 7 yıl aldığını Uber'in ise sadece 5 yılda 50 milyar dolarlık değerlemeye eriştiğini de belirtmemiz gerekiyor.

Ülkemizde de faaliyet gösteren Uber, son olarak Bodrum'da kullanıma açılmış, boğazda ise UberTEKNE servisini devreye sokmuştu. Zaman zaman dün Magnum ile yaptığı gibi bilinirliğe ve yayılıma dönük çalışmalarla da adından söz ettiren Uber, bakalım Türkiye pazarının ilgisini çekmeyi başarabilecek mi?

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.