Facebook'un güneş enerjili drone'u Aquila hakkında tüm detaylar

Facebook'un güneş enerjili drone'u Aquila hakkında tüm detaylar

Facebook, internet.org projesi kapsamında interneti tüm dünyaya yayma vizyonuyla hareket ediyor. Facebook'un AR-GE laboratuvarı olarak nitelendirebileceğimiz Connectivity Lab de bu amaç doğrultusunda var gücüyle çalışıyor.

Connectivity Lab'in lazerle iletişimden tutun güneş enerjisiyle çalışan ve internet dağıtan bir drone'a kadar farklı ama birbirleriyle de ilintili pek çok projesi var. Daha henüz bizim bilmediklerimiz de mutlaka vardır ama sizler için daha önce kaleme aldığımız Facebook'un drone projesi Aquila ile ilgili bugün daha çok bilgiye sahibiz.

Facebook Developers'a ait bir YouTube kanalında yüklenen videoda gözüken Aquila, verilen bilgilerle ve yapılmış prototipleri ile de artık göklere daha yakın.

Aquila, ismini Yunan mitolojisinden alıyor. Drone'un amacı interneti, dünyanın internet olmayan bölgelerine de taşımak. Bunu ise havadan uçarak yapıyor. Enerjisini güneş enerjisinden alan drone'un kanatlarında güneş panelleri var. Karbon fiber yani hafif yapısı ve V harfi şeklinde bir aerodinamiğe sahip. En önemli özelliği 3 ay boyunca havada kalabilecek olması.

Deniz seviyesinden 60 ile 90 bin feet arasında uçuşlarını gerçekleştirecek olan drone'un kanat genişliği bir Boeing 737 uçağından daha geniş. Fakat ağırlık olarak bu geniş kanatlı insansız drone çok çok daha hafif kalıyor.

Facebook'un drone'u Aquila'nın ölçeklenmiş testleri yapılıyor, bunun yanı sıra gerçek boyuttaki bir prototip de üretilmiş ve testler üstünde sürüyor. Aquila bir drone fakat bir hava üssünden kalkmayacak. Balon yardımıyla 70 bin feet yüksekliğe çıkacak drone, daha sonra orada planör gibi serbest bırakılacak.

Hemen aşağıdan Facebook Aquila ile ilgili daha detay görüntüyü yakalayabileceğiniz bir videoyu izleyebilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.