Obama dünyanın en güçlü bilgisayarının yapılması için talimat verdi

Obama dünyanın en güçlü bilgisayarının yapılması için talimat verdi

Yapay zeka, süper hızlı bilgisayarlar, siber casusluk gibi konularda ülkeler arasında rekabet hızla sürerken, ABD Başkanı Barack Obama ülkesinin en hızlı bilgisayara sahip olması için yapılacak araştırma ve geliştirme çalışmasının talimatını imzaladı. ABD, 2025 yılında dünyanın en hızlı işlem kapasitesine sahip bilgisayarına sahip olmayı planlıyor.

Bilindiği gibi dünyanın en hızlı işlem kapasitesine sahip bilgisayarı Çin'de bulunuyor. ABD'nin en hızlı bilgisayarı yapmasının önündeki en büyük engel ise "exaflop". Exaflop süper bilgisayarların saniyedeki işlem kapasitesini 10^18'de sınırlıyor. ABD gelecek 10 yıl sürmesi beklenen araştırma ve geliştirme çalışmaları sonunda 2023 yılında bu engeli aşabileceğini öngörüyor, süper bilgisayarın tamamlanması için ise hedef 2025. Eğer bu mümkün olursa ABD mevcut olarak Çin'de bulunan dünyanın en hızlı bilgisayarından 20 kat daha hızlı bir bilgisayara sahip olmayı umuyor.

Ulusal Stratejik Bilgi İşlem Girişimi(NSCI) merkezi altında yürütülecek proje kapsamında süper bilgisayar için diğer devlet kurumlarıyla ortaklaşa çalışılacak. ABD'nin geliştireceği süper bilgisayarı birçok farklı alanda kullanması bekleniyor. Bunların arasında kompleks simülasyonlar, bilimsel araştırmalar, daha fazla geliştirilmiş ve yüksek doğruluk payına sahip hava tahminleri, kanser tanıma sistemleri ve daha birçok alan yer alıyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.