Yolculuk paylaşım servisini yenileyen Volt, neden yeni bir rota belirledi?

Yolculuk paylaşım servisini yenileyen Volt, neden yeni bir rota belirledi?

Yolculuk paylaşım servisi Volt, Emre Aydın'ın tohum yatırımıyla Mart 2014'te İstanbul'da faaliyete başlamıştı. Paylaşım kültürünü Türkiye'de yaygınlaştırmak misyonuyla yola çıkan Volt, kısa süre sonra Hasan Aslanoba ve Alp Saul'un yatırım desteğiyle tüm Türkiye'ye açılma planından bahsetmişti bize.

BlaBlaCar'ın Türkiye açılımıyla hareketlenen yolculuk paylaşım pazarında ilk virajı başarılı bir şekilde alsa da Volt, geçen sürede bu hedeflerini gerçekleştirecek hıza ulaşamadı. "Büyüme hızından asla tatmin olmadım" diyen kurucusu Ali Halabi için de bu, yeni bir rota belirlemenin vaktinin geldiği anlamına geliyordu. Volt'u tasarımından teklifine kadar kapsamlı bir şekilde yeniden yapılandıran ekip, kısa bir süre önce yeni versiyonu devreye aldı.

Yeni uygulamadaki değişiklikler, girişimin ilk etapta karşılaştığı sorunları adreslemesi, yeni bir pazarla ilgili geri dönüşler içermesi ve bir girişimin yeniden odaklanması açısından oldukça önemli. Bu konuda sorularımızı yanıtlayan Ali Halabi, Volt'un yeni rotasının neden ve nasılını bizimle paylaştı.ali halabi

Volt'un bir nevi yeniden lansmanını yaptınız. Neden böyle kapsamlı bir değişikliğe ihtiyaç duydunuz? 

Bunda birkaç neden etkiliydi. Birincisi şehir içi ve şehirler arası yolculuk paylaşımının birbirinden çok farklı iki pazarlar olması: Volt'un ilk pazarlama kampanyası Eylül 2014'teydi. O dönemde BlaBlaCar ve Yolyola gibi yolculuk paylaşma servislerine benzer bir liste görünümüyle yayınladık uygulamamızı. İlk günden odağımız, araç sahipleri için değişimi eğlenceli, ödüllendirici ve teknik açıdan ücretsiz, yolcular için uygun fiyatlı ve kolay hale getirerek İstanbul'un trafik sorunu çözmek oldu.

Ancak zor yoldan öğrendik ki, şehir içi ve şehirler arası birbirinden iki farklı pazar. Zira şehirler arası yolculuklar planlı, eşleştirmesi kolay ve çok daha az sıklıkta. Şehir içi ise daha az planlı, çoğu zaman gerçek zamanlı ve eşleştirmesi bu nedenle daha zor. Sıklığıysa en günde iki kez. Şehirler arası bir uygulama yolculukları liste halinde paralel hatlar gibi görebiliyorsunuz ancak, şehir içi yolculuklarda bu, örümcek ağına dönüyor ve kullanıcının anlaması imkansız hale geliyor.

İkincisi pazar yerindeki 5 etmen. Volt trafikteki boş koltuklar için bir pazar yeri, ancak tipik bir pazar yeri değil. Volt'ta bir yolculuğun gerçekleşmesi için "araç sahipleri (arz), yolcular (talep), konum izleme (başlama ve bitiş noktalarını eşleştirme, en azından yüzde 80'ini), zamanlama (değişken trafik faktörünü kattığınızda epey zorlaşan kalkış süresini eşleştirme) ve güven'e ihtiyacınız var. Uygulamanın ilk versiyonu, güven sorununu topluluklar oluşturarak çözmüştü. Bu sayede yüzlerce sürüş gerçekleşti. Ancak, böylesine farklı değişkenlerin olduğu bir pazarda arz ve talebi eşleştirmek konusunda sorun yaşadık. Bunun için mil programını devreye aldık.

Mil programı, Volt'un günlük binlerce aktif kullanıcısı olmasına rağmen, araç sahiplerini talep olmadığını zamanlarda da uygulamayı kullanmaya devam etmesini sağlayacak. Sürücüler Volt uygulaması açıkken gittikleri her km başına mil puan kazanıyor, araçlarına bir yolcu aldıklarında puan kazanma hızları artıyor. Oyunlaştırılmış kurgusuyla daha fazla mil kazanan sürücüler seviye atlayabiliyor. Miller, kahveden Apple ürünlerine kadar farklı hediyelerle değiştirilebiliyor. Hediyeler Volt'un İstanbul'un trafik sorununu çözme misyonunu destekleyen markalar tarafından sağlanıyor.

Volt'un güncel figürlerini paylaşır mısın? Kaç aktif kullanıcısı vardı, kaç kez indirildi, kaç kullanıcı uygulamaya ne kadar sıklıkta döndü? Ne kadar gelir yaratıyor? Volt'un bugün günlük 500 kullanıcısı var. Her gün yeni 200 kayıt alıyoruz (ve bu sayı da şimdi ivmeleniyor) ve bunların 100'ü günlük kullanıcı olarak uygulamaya geri dönüyor. Bunlar bu haftaki yeniden lansman sonrasındaki sayılar. Gelirler yalnızca eşleşen yolculuklardan sağlanıyor ve hala çok düşük. Günlük ortalama 2 bin kullanıcıyı geçtiğimizde bu oranın yüzde 5'e ulaşmasını bekliyoruz ve kullanıcı sayısıyla birlikte artacağını tahmin ediyoruz.

voltapp

Volt'un bugüne kadar bir büyüme sorunu olduğunu düşünüyorum. Pazarı büyütmeniz gerektiği düşünüldüğünde hızlı büyüme zor bir hedef ancak büyümeniz sizi tatmin ediyor muydu? Büyüme hızınız seni tatmin ediyor muydu? 

Volt'un kesinlikle bir büyüme problemi vardı ve bizi tamamen yeni bir tasarım, UX, değer teklifi ve düzenlemeye iten de buydu. Eski uygulamanın temelinde fazla iyimser bir yaklaşım vardı, yeni uygulama araç sahiplerine doğrudan bir fayda sağlıyor. Uygulamayı bir hafta boyunca işe giderken açmanız size bedava bir kahve kazandırabiliyor. Bedava iPhone mu kazanmak istiyorsunuz? Sadece yolcuları almaya başlamanız yeterli. Bu, denklemden iyimserliği çıkardığımız nokta oldu.

Ben büyümeden hiç tatmin olmadın ve bugüne kadar bizim için zor bir yolculuk oldu. Ama gerek pazarlama gerek teknoloji açısından çok anlamlı iç görüler sağladık, ve bunları yeni lansmanla hayata geçirdik. Dürüst olmak gerekirse Volt'ta daha önce hiç günlük 500 kullanıcıyı ve her gün 200 kullanıcı eklendiğini görmemiştik. Sayılar gelecek vaat ediyor ve yeni uygulamanın insanlar tarafından sevildiğini gösteriyor.

Bu bir yorum aslında: Toplu taşıma ve taksilere karşı rekabet ediyorsunuz İstanbul'da. Volt taksilerden daha ucuz ve toplu taşımadan daha konforlu. Buna karşın, bugüne kadar bu özelliğinizi çok fazla öne çıkarmak yerine, paylaşım ekonomisinin değerinden söz ettiniz. Bu da bir riskti zira paylaşım ekonomisi başlı başına bir teklif olarak, aslında müşteriye hitap etmeyebiliyor (Bu konuyu detaylandıran HBR'ın vaktinize değecek bir makalesi var, bağlantıyı izleyerek okuyabilirsiniz). Siz neden böyle bir yol izlediniz? 

Bu bence harika bir soru Merve. İletişim planımız şu şekilde: Volt, İstanbul'un trafik sorunu çözmek vizyonuyla kuruldu. Nedeni bu. Zor kararlar vermemiz gerekti, geçtiğimiz yaz milyonlarca dolarlık bir satın alma teklifini reddettik çünkü vizyonumuz örtüşmüyordu. Bugün ise bu vizyonun iletişimi yapabiliyoruz çünkü herkesin ilgisini çekiyor.... Bugün sürücüler için "Trafikte harcadığın zamanla ayda 400 TL'ye kadar kazan" "Arabanda her gittiğin km için Volt Miller kazan ve Milleri hediyelerle takas et" ; yolcular içinse "İstanbul'un En Eygun Araba Yolculuğu", "Bugüne kadar kullandıklarından yüzde 70 daha ucuz" gibi teklifleri öne çıkarıyoruz.

Volt'un yeni uygulamasını denemek isterseniz iOS ve Android sürümleri için bağlantıları izleyin.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.