EnDirek: Güneş enerjili ve iBeacon destekli akıllı direk meydanlarda

EnDirek: Güneş enerjili ve iBeacon destekli akıllı direk meydanlarda

Türkiye'de akıllı şehir teknolojileri üzerinde uzmanlaşan sayılı şirketlerden biri olan Verisun Bilişim, güneş enerjili ve iBeacon destekli akıllı ürünü Endirek ile nesnelerin interneti (IoT) alanında yeni bir kategori açıyor.

Verisun Bilişim, İSBAK ve Turkcell bünyesinde İBB Cep Trafik projesinin hayata geçmesinde önemli pay sahibi olan Sadullah Uzun ve Mustafa Eren tarafından kurulan teknoloji şirketi. 2011 yılından bu yana son kullanıcıların hayatına temas eden akıllı uygulamalar geliştiriyor. Mobiett veya akıllı şehir uygulamalarını kullanmış olabileceğiniz Verisun'un yeni ve gözde ürünü ise Palmiye ağacını şeklinde bir direk olan Endirek adlı ürün.

Endirek'i kısaca akıllı direk olarak adlandırmak mümkün. Üç adet 20 wattlık güneş enerji paneliyle donatılan Endirek, telefon şarj ve internet bağlantı noktası olarak kullanılabiliyor. Led aydınlatmanın yanında 6 telefona kadar şarj bağlantı noktası ve 100 metre alanda kablosuz internet hizmeti sunabilen akıllı direği asıl önemli kılansa elbette iBeacon, bluetooth, kamera, dinamik içerik yönetimi ve yasal loglama gibi özellikleri.

Sensör ölçümleri ve pazarlama iletişimi

Şu anda internet ve şarj hizmetini öncelikli olarak sunan Endirek'in asıl gücü elbette diğer akıllı özelliklerinde yatıyor. Verisun, mevcut akıllı şehir teknolojilerini kademeli olarak Endirek ile entegre ediyor. Örneğin kullanım istatistiklerinin yanısıra sensörler aracılığıyla hava kalitesi, sıcaklık, gürültü miktarı vb. veriler, akıllı şehir yönetim arayüzü üzerinden merkezle paylaşılabiliyor.

Verisun Akilli sehir uygulamalari

Kullanıcı tarafında da iBeacon üzerinden geniş yelpazede bir iletişim sağlanabiliyor. Belediyeler, Endirek sayesinde toplu taşıma sefer bilgileri paylaşma, anket yapma, vatandaşlara mesaj gönderme, herhangi bir uygulamayı önerme gibi hizmet/pazarlama faaliyetlerini kolayca gerçekleştirebiliyor.

Modern çağın sebili

Endirek'i hem estetik bir şehir mobilyası hem de yeşil internet ve yeşil enerji sağlayan bir hizmet noktası olarak tanımladıklarını söyleyen Sadullah Uzun, bitmeyen şarj ihtiyacımızdan hareketle Endirek'i kısaca 'modern çağın sebili' olarak adlandırıyor. Şu anda İstanbul Büyük Şehir Belediyesi dahil olmak üzere 11 belediye ile çalıştıklarını belirten Sadullah Uzun, mobil operatörlerin de Endirek'i ürün portföyüne eklediğini ve Rusya'da önemli bir tasarım ajansıyla farklı bir model üzerinde çalıştıklarını paylaşıyor.

Dahili şarj cihazı taşıma veya priz arama derdine bir son verebilecek Endirek'in kablosuz şarj gibi yenilikleri taşımasıyla oldukça etkili olacağını söylemek mümkün. Özellikle şehrin kalabalık bölgelerinde Endirek gibi yenilebilir ve akıllı teknoloji ürünlerinin sayısı artması sanırım hepimizin temennisi. Dolayısıyla 'belediyenizden ısrarla isteyiniz' demek de sanırım yanlış olmaz. ;)

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.