ABD'de hükümet onaylı ilk 'drone' teslimatı gerçekleşti

ABD'de hükümet onaylı ilk 'drone' teslimatı gerçekleşti

Amazon.com sabırsızlıkla insansız hava araçları (drone) ile sipariş gönderimini başlatmayı beklerken ABD'de ilk hükümet onaylı insansız hava aracı taşımacılığı kırsal bir bölgeye ilaç temini için gerçekleştirildi.

Söz konusu İHA'nın 4.5 kilogram ağırlığındaki yükle 6 tur yapması planlandığı ancak ilk iki başarılı uçuştan sonra yükün geri kalanının tek uçuşla gerçekleştirildiği belirtiliyor. Flirtey Inc. tarafından yönetilen ve Remote Area Medical adına gerçekleştirilen uçuşta güneybatı Virginia'daki yerel bir kliniğe gerekli ilaçlar teslim edildiği paylaşılıyor.

İlgili bölgeye ilaç temini, normal şartlarda araçla 90 dakikalık bir yolculuğu (35 mil -56 km) gerekli kılıyor ancak İHA'larla yapılan teslimat yerden kontrol edilen* Cirrus SR-22 uçağının 20 dakikalık uçuşu ve Flirtey Inc.'ın 3 dakikalık 'drone' uçuşuyla tamamlanıyor.

İlgili klinikte 30 kadar hastanın ihtiyacını karşılamaya yetecek kadar ilaç taşınırken, uzmanlar İHA ile teslimat konusunda medikal alandaki işlerin daha az risk taşıdığını ve yüksek bir potansiyeli olduğunu düşünüyor. Ancak herkesin aynı fikirde olmadığı da belirtiliyor.

Standartların ve yasaların netleşmesi bekleniyor

NASA ve Verizon drone’lar için geliştirmekte olduğu hava trafik kontrol ve radar sisteminin ilk görünümünün 2017'de tamamlanması bekleniyor. Google ve Amazon bu testlerde NASA’ya yardımcı olmak için özel bir anlaşma imzalamış durumda. Projenin tamamının 2019 yılında bitirilmesi ve bu alandaki standartların ve yasaların netleşmesi bekleniyor.

Daha önce Deutsche Post DHL AG de 'drone'lar ile ABD'de test uçuşları yapmıştı. Amerika Birleşik Devletleri Federal Havacılık İdaresi olan FAA'in bu alanda başlangıç fişeğini ateşlemesinin ardından büyük bir rekabetin başlayacağına hiç şüphe yok.

*NASA'nın drone testleri için kullandığı uçağın iniş ve kalkışı pilot desteğiyle gerçekleştirilmiş.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.