Airbnb'nin 2008 yılında yatırımcılardan aldığı 7 ret cevabı

Airbnb'nin 2008 yılında yatırımcılardan aldığı 7 ret cevabı

2007 yılında San Francisco'ya taşınan Brian Chesky ve Joe Gebbia, kiralarını ödeyemedikleri için oturma odalarını "bed and breakfast" (B&B) konseptli bir konaklama alanına çevirirler. İlk olarak üç kişiyi ağırladıkları paylaşım odaklı konsept, kurucular arasına Nathan Blecharczyk'in katılımıyla yenilikçi bir girişim olarak kurgulanır ve yatırımcılarla görüşmeye başlar.

Haziran 2008'de yatırım arayışına başlayan Airbnb'nin (ilk adı Airbedandbreakfast.com) CEO'su Brian Chesky, arkadaşı Michael Seibel aracılığıyla Silikon Vadisi'nin önde gelen yedi yatırımcısıyla tanışır. 1,5 milyon dolar değerlemeyle 150 bin dolar yatırım arayan Airbnb için işler beklendiği gibi gitmez ve Chesky görüştüğü yedi yatırımcının ikisinden bir daha geri dönüş alamaz. Kalan beş yatırımcıysa ekibe ret cevaplarını iletirler.

Bundan yedi yıl sonra, "Eminim o dönemde çok etkileyici görünmüyorduk" diyen Brian Chesky, kendilerine iletilen ret mektuplarını dün yani, 12 Temmuz'da Medium'da yayınladı. Airbnb'nin ilk günlerinde yatırımcılardan aldığı iki satırlık cevaplar şu şekilde:

airbnb mektup 1

Tanıştırma için teşekkürler. Brian seninle tanıştığıma memnun oldum -- bu  (Airbnb fikri) kulağa ilginç gelse de burada yapacağımız bir şey değil-- odaklandığımız alanda değil, sana iyi şanslar dilerim.

airbnb mektup 2

Selam Brian,

Gecikmiş yanıt için kusura bakma. Kendi aramızda tartışma şansımız oldu ve maalesef yatırım açısından ......... için doğru fırsat olduğunu düşünmüyoruz. Gerekli modelimiz için potansiyel pazar fırsatı bize yeterince büyük görünmedi.

irbnb mektup 3

Brian,

Konuyu ortağımla konuştum. Birincisi, bu bizim öncelikli 5 hedef pazarımızdan biri olmadığından bizim dahil olmamız için fazla uzak bir hedef. Aynı zamanda şu anda yatırım yaptığımız bir alan olmadığından, yatırıma bizi dahil etmeniz şirketiniz için en iyi uzmanlığı almanızı engellemiş olur.

Tavsiyem bizimle iletişimde kalman. Seri A (birinci tur) yatırım aşamasına gelirseniz lütfen bizi haberdar et, bu durumda bir bakarız.

airbnb mektup 4

Brian,

Tekrar iletişime geçtiğin için teşekkürler. Şehir dışında olduğumdan telefonuna cevap veremedim. Sağladığınız gelişmeyi gerçekten beğendim, ama ABB ile ilgili konular ve benim devam eden diğer projelerim, özellikle var olan yatırımlarım, arasında, (Airbnb'ye) bir yatırımla ilerlemem mümkün olmayacak. Konuyla ilgili en büyük çekincelerimse:

-DNC ve RNC sonrasında figürlerin (performansın) belirgin biçimde artış göstermesi

-Teknik çalışanlar

-Yatırım sendikasyonu

airbnb 5

Brian,

Dün bu konuyu bir sonraki aşamaya götürmemeye karar verdik

Seyahat kategorisiyle hep bir mücadele içinde olduk

E-ticaretin en önemli kategorilerinden biri olduğunu düşünüyoruz ama bazı nedenlerle, seyahatle ilgili işlerle ilgili heyecanlanamadık.

Airbnb, bugün 190 ülkede 34 binden fazla şehirde faaliyet gösteriyor ve 20 milyar doların üzerindeki değerlemesi bazı büyük otel zincirlerini geride bırakıyor. CEO Brian Chesky bu mektuplara bakıp, kendisini reddeden yatırımcılarla eğleniyor mudur? Muhtemelen... Chesky'nin mektupları yayınlamaktaki maksadıysa açık: "Gelecek sefer bir fikriniz olduğunda ve reddedildiğinizde bu mektupları hatırlamanızı istiyorum".

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.