Airbus'ın elektrikli uçağı E-Fan, Manş Denizi'ni aştı

Airbus'ın elektrikli uçağı E-Fan, Manş Denizi'ni aştı

Fransa merkezli uçak üreticisi Airbus tarafından geliştirilen ve üretilen elektrikli uçak E-Fan, bir süre önce başladığı testlerde önemli adımlar atmıştı. Şimdi de Airbus'ın E-Fan modeli İngiltere ile Fransa arasındaki Manş Denizi'ni aşarak ilk kez deniz aşırı bir yolculuğu başarıyla tamamladı ve önemli bir sınavı da vermiş oldu.

İngiltere'de bulunan Lydd Havalimanı'ndan kalkan çift motorlu elektrikli uçak, Fransa'da Calais bölgesine pilot Didier Esteyne'nin kontrolünde teker koyarak inişini başarıyla tamamladı. Uçuşun toplam süresi ise 36 dakika sürdü ve Airbus E-Fan, kuş uçuşu 74 kilometrelik bir mesafeyi aştı.

3 bin 500 feet'lik irtifaya kadar çıkan elektrikli uçak, bulutsuz ve görüş mesafesinin iyi bir havada uçuşunu gerçekleştirdi. Uçak sahip olduğu lityum iyon bataryalarla çalışıyor, bununla birlikte Airbus E-Fan'ın sağ ve sol kanatlarında bulunan güneş enerjisi panelleri uçağın verimliliğini ve menzilini de artırıyor.

Tam şarjla 53 dakikada havada kalabilen Airbus E-Fan, Airbus'ın en ciddi inovatif yatırımlarından birisi olarak anılıyor ve şirket bu konuya büyük önem veriyor. Amaç ise tıpkı elektrikli arabalarda Tesla ile oluşan yenilikçi döneminin havacılık sektöründeki yansıması ve tabii ki lideri konumunda olmak. Hatta hedef öyle büyük ki, ileride yolcu uçaklarının da elektrikli hale gelmesi konusunda bir vizyon söz konusu. Bakalım gelecekte yolcu uçaklarını da elektrikli modelleriyle görebilecek miyiz?

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.