BBC'nin ortaokul öğrencilerine dağıtacağı mini bilgisayarın nihai tasarımı açıklandı

BBC'nin ortaokul öğrencilerine dağıtacağı mini bilgisayarın nihai tasarımı açıklandı

BBC dört ay önce İngiltere'de yedinci sınıfa başlayan (11-13 yaş) öğrencilere 1 milyon adet programlanabilir mini bilgisayar dağıtacağını duyurmuştuBBC Micro  adı verilen bilgisayarın final tasarımı bugün ortaya çıktı.

Cihaz yardımıyla çocukların bilgisayar bilimleriyle eğlenceli bir şekilde tanışması ve mini bilgisayarlarını programlayarak yazılım geliştirmeye eğlenceli bir yolla adım atması hedefleniyor. Daha önce tanıtılan prototipten bazı farklılıklar içeren yeni tasarımda ilk dikkat çeken, cihazın üzerinde bir batarya yer almıyor olması. Daha önce tanıtılan prototip üzerinde ekstra bir batarya yer alıyordu ancak BBC aradan geçen süre sonunda uzmanlardan gelen yorumlarla birlikte gençlerin sağlığını ve güvenliğini düşünerek bataryayı mini bilgisayar üzerinden kaldırmış. Ancak dileyenler isterlerse cihaz üzerine batarya takabilecekler.

Cihaz üzerinde yapılan bir başka değişiklik de iki tane butonun ve hareket sensörünün eklenmiş olması. Cihaz üzerinde kırmızı led gösterge de 25 farklı biçimde programlanabilecek. Öğrencilerin BBC Micro ile geliştirdikleri projeleri daha ileriye taşıyabilmelerine olanak sağlamak için Raspberry Pi, Arduino ve Galileo ile ortak çalışabilme olanağı eklenmiş. Eklenen bu özellik sayesinde öğrenciler diğer mini bilgisayarlardan da destek alarak daha kompleks projeler geliştirebilecekler. BBC Micro 4cm'e 5cm ebatlarında.

bbc micro

Öğrenciler BBC Micro için geliştirdikleri projeleri USB ve Bluetooth kullanarak cihaz üzerine atabiliyorlardı ancak BBC bunu daha da kolaylaştırmak için hem bilgisayar hem de mobil cihazlar üzerinden erişilebilen özel bir web sitesi hazırlamış. Öğrenciler yazdıkları kodları bu özel web sitesi üzerinde test ederek eğer bir hata varsa düzeltip cihaz üzerine kodun çalıştığından emin bir şekilde yükleyebilecekler.

bbc micro bit

Uzmanlar BBC Micro ile öğrencilerin metal dedektör, DVD player kontrol kumandası, video oyun kontrol kumandası, su terazisi ve daha birçok farklı proje geliştirebileceklerini, bu sayede dijital yaratıcılıklarını artırabileceklerini belirtiyorlar. İngiltere'de projeye destek veren kuruluşlar arasında ARM, Barclays Bank, Samsung, Microsoft, Lancaster University, Coderdojo ve Code Club bulunuyor.

BBC, Ekim ayı sonu itibarıyla 1 milyon adet mini bilgisayarı dağıtmış olmayı planlıyor. Ürünün daha sonra satışa da çıkarılabileceği belirtiliyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.