DOYKOM, Avrupa'nın en büyük oyun konsolu müzesi olmayı hedefliyor

DOYKOM, Avrupa'nın en büyük oyun konsolu müzesi olmayı hedefliyor

A-Plus yayın grubu içerisinde yer alan Türkiye'nin en köklü oyun odaklı gençlik sitesi olan Merlin'in Kazanı'nın kurucusu Murat Oktay, A-Plus desteğiyle birlikte önemli bir sosyal projeye imza atmaya hazırlanıyor. DOYKOM ismi verilen proje kapsamında Türkiye'nin ve Avrupa'nın en büyük oyun konsolları koleksiyonu müzesi Türkiye'de kurulacak.

Dijital Oyun Konsolları Müzesi (DOYKOM) fikri Murat Oktay'ın kişisel olarak oyun konsolları, oyunları, imzalı posterleri ve birçok figürü toplamasıyla ortaya çıkmış. Kendi koleksiyonunu diğer insanlara açarak ve paylaşarak daha da kişinin ilgisini çekeceğini düşünen Oktay bunun aynı zamanda ülke için de ilgi çekeceğini düşünmüş.

doykom

Yaklaşık 10 yıldır oyun konsolları, oyun ve figürler toplana Murat Oktay'ın kişisel koleksiyonu oldukça geniş. Koleksiyon içerisinden değerli bir parçaya örnek vermemiz gerekirse Oktay, Magnavox Odyssey'in çalışan bir versiyonuna, R-Zone Headset ile Tomy'nin Motocross isimli yarı mekanik el konsolu sahip. Şu an için 250'den fazla konsol ile binlerce oyun koleksiyonda bulunuyor. Ayrıca birçok oyun figürü, özel parçalar da bu proje dahilinde bir araya getirilmiş.

doykom

Müze için koleksiyonunu geliştirmeye devam eden Murat Oktay'ın başına bu süreç içerisinde ilginç olaylarda gelmiş. Ralph Bauer'in ürettiği ve konsolların atası diyebileceğimiz Brown Box için Oktay, Amerika'da ürüne sahip olan birisiyle iletişime geçmiş ancak günlerce süren yazışmanın ardından ürünün sahibi ürünü satmayı asla düşünmediğini net bir şekilde ifade ettikten sonra Murat Oktay'ın ilgi ve bilgisinden etkilenerek vasiyetine ürünü ona bağışlayacağına dair bir madde koymuş. Bununla birlikte şu an için adını vermek istemediği bir ürün için Oktay tam 32 saat boyunca aralıksız pazarlık yapmış ve koleksiyonuna dahil etmeyi başarmış.

doykom

Türkiye'de böyle bir proje hayata geçirmek istediğini söyleyince Murat Oktay'a birçok oyunsever ellerindeki ürünleri bağışlamış ve satabileceğini belirtmiş. Ancak bununla birlikte oldukça fazla "bu proje burada olmaz" mealinde mesaj da almış. Hatta yurtdışından yatırımcılar müzenin yurtışında açılması için Oktay'a yatırım teklif ederek davet etmişler. Ancak birinci önceliğinin müzeyi Türkiye'de açmak olduğunu vurgulayan Oktay gelecek daha fazla destekle bunun mümkün olabileceğini aktardı. DOYKOM projesiyle ilgili daha detaylı bilgiyi Facebook sayfasında bulabilir, dilerseniz müzenin daha hızlı bir şekilde açılması için destek olabilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.