Yelp, Google'ın arama sonuçlarında kullanıcıları aldattığı kanısında

Yelp, Google'ın arama sonuçlarında kullanıcıları aldattığı kanısında

Google'ın bir arama motoru olarak başlayan ama giderek tekele dönüşen hikayesi hem Avrupa Birliği içinde hem de ABD'de tartışılmaya devam ediyor. Hukukçu ve eski Federal Ticaret Komisyonu (FTC) danışmanı Tim Wu, Yelp'den almış olduğu bazı bilgilerle Google'ın arama sonuçlarında ideal olmayan sonuçları öne çıkardığını iddia ediyor.

İki yıl önce Google'ın FTC'de hakkındaki iddiaları lobi çalışmalarıyla değil, layıkıyla temizlediğini söyleyen Wu, sahip olduğu bilgilere dayanarak yazdığı 46 sayfalık bir dökümanla Google'ı suçluyor. Gerçekler değiştiğinde görüşlerin de değişmesi gerektiğini söyleyen Wu, Google'ın kullanıcılara en iyi sonuçları göstermediğini ifade ediyor.

Tim Wu'nun yazdığı dokümanda da Yelp'in sunmuş olduğu sonuçlar dikkate alınıyor ve Google'ın listeleme ve haritalama şeklinde sunduğu arama sonuçlarında sunulması gereken en iyi sonuçları sunmadığı savunuluyor. Google'ın kasten ve açıkça kullanıcıların ve rakiplerin aleyhine hareket ettiğini söyleyen Wu, Yelp'in yaptığı bir araştırmada Google'ın gösterdiklerinden yüzde 45 daha iyi dönüş alındığını da paylaşıyor.

Google yelp

Google'a karşı kampanya başlatılmıştı

Yelp, Tripadvisor gibi Google'a yerel arama kategorisinde rakip olan şirketler 2014 sonuna doğru bir araya gelerek Google'ın kendi sonuçlarına değil kullanıcılara odaklanması gerektiği konusunda bir bildiri yayınlamıştı. Ardından Eric Schmidt'den Google'ın lehine uzun bir açıklama yapmış ve 2014 sonunda AB Parlemantosu Google'ın arama işini diğer işlerinden ayırması yönünde bir kararı onaylamıştı.

Yelp araştırmasının objektifliği de tartışılabilir olmakla birlikte, daha önceki kampanya için hazırlanan aşağıdaki video, Google+ etkisini açıklamaya yetiyor. Google her ne kadar en doğru sonuçları sunduğunu söylese bile, kendi içindeki bir havuzunda yükselmek konusunda avantaj sahibi olduğu aşikar.  Bu durumun nasıl değişeceği ise büyük bir muamma.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.