İnternet, utanç ve Monica Lewinsky

"'Utanç' artık bir meta, daha fazla 'utanç' daha fazla tıklanma, daha fazla tıklanma daha fazla reklam ve kar demek." Sözlerin sahibi, dünya çapında birçokların adını bildiği ancak pek azının tanıdığı Monica Lewinsky'ye ait. 1998 yılında, henüz 22 yaşındayken yaşadığı skandalla zihnimize iki boyutlu ucuz bir imge olarak kazınan Lewinsky, Cannes Lions'da bu yılki en etkileyici hikayelerden birini anlattı.

Yaklaşık 17 yıldır gözlerden uzak kalan Monica'nın hikayesi, "politik çatışmalar ve medyanın katkısıyla üretilen" Monica Lewinsky imgesini alaşağı ediyor. Onun yerini gençken yaptığı bir hatanın karşılığında herşeyini kaybetmiş, hisleri ve ruhu olan bir kadın alıyor. Yaşadığının yüz kızartıcı olduğu konusunda hemen herkes hemfikir; Monica'nın hikayesinin en güçlü noktası da bu. Monica'nın hikayesi PR'cılar ve pazarlamacılar için yeni bir ilham kaynağı olabilir ancak bundan daha çok bizi ilgilendiren, yaptığı hatanın bedelinin bu denli ağır olmasından internet toplumunu sorumlu tutması. O dönemde bunun bir adı yoktu diyor Monica, bugün biz bunlara "online taciz" ve "siber zorbalık" diyoruz.

Tıklamanın kamusal bir eylem olduğunu söyleyen Lewinsky'ye göre internette bir müdahaleye ihtiyacımız var çünkü söz konusu saldırılarla mücadelede herkese görev düşüyor ve bunda haklı. En yakın örneğine iCloud hack'lenmesiyle birlikte tanık olduğumuz gibi, internet toplumunun hafife aldığı tıklama ya da tıklamama kararı düşündüklerinden çok daha güçlü sonuçlar yaratabiliyor.

Lewinsky tek mağdur değil, yüzlerce insan ırkları, cinsiyetleri, görüntüleri ya da farklı seçimleri nedeniyle internette küçük düşürülüyor, aşağılanıyor. Bununla baş edemeyen gençler arasında intiharı düşünenlerin oranı neredeyse yüzde 40'a kadar çıkabiliyor. Birleşik Krallık ve ABD'de yapılan farklı araştırmalar siber zorbalığın mağdurları psikolojik olarak çocuk tacizinden daha fazla etkileyebildiğini gösteriyor. "Utancı empati yok edecek" diyen Lewinsky, ezici çoğunluğa karşı azınlık etkisini büyütmeyi öneriyor. Çünkü böyle durumlarda, pozitif bir yorum ya da 140 karakterle mağdurun yanında olmak, düşündüğünüzden daha fazla etkili olabilir.

Konuşmasının sonunda daha fazla kişinin online zorbalığa karşı durması için Upstandr kampanyasını başlatan Lewinsky, izleyicileri Upstandr.com'a göz atmaya çağırıyor.

Lewinsky'yi Cannes Lions'ta göremeyenler için, kısa bir süre önce yaptığı ve ses getiren TED konuşmasını tavsiye ediyoruz.

Cannes Lions 2015’ten aktarmaya devam ettiğimiz tüm haberlere Arçelik’le Cannes Lions adresinden ulaşabilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.