Web'in mucidi Sir Tim Berners Lee: Şirketleri yapay zeka yönetecek

Web'in mucidi Sir Tim Berners Lee: Şirketleri yapay zeka yönetecek

Olası bir yapay zeka devrimiyle ilgili endişe ve korkularını dile getiren Elon Musk ve Stephen Hawking gibi dahilere web'in kurucusu Tim Berners Lee de dahil oldu. Bugün "Sentience: the coming AI revolution and the implications of marketing" (Bizim çevirimizle Türkçesi, Hissiyat: Gelecek yapay zeka devrimi ve pazarlama üzerinde etkileri) başlıklı kitabı tanıtılan Berners-Lee, konuyla ilgili görüşlerini Cannes Lions oturumunda aktardı.

Günümüzde makinelerin beynin farklı bölgelerini taklit ederek, müzikten insan sesine, trafik işaretlerinden spesifik eylemlere ve karmaşık görsellere kadar dünyayı gittikçe daha iyi tanıdığına dikkat çeken Berners-Lee'nin yapay zekayla ilgili gelecek hayali henüz bir kabus senaryosu niteliğinde değil. Yeni satışa sunulacak olan kitabında yapay zekanın en fazla etkileyeceği alanlardan birinin de pazarlama olduğunu söylüyor ve kitap okuyucular/markalar için önemli uyarılar içeriyor. Berners-Lee'nin kitabını yakın zamanda daha detaylı inceleyeceğiz ama onun öncesinde yapay zeka devrimine dair görüşlerini derlediğimiz alıntıları konuyla ilgili fikir sahibi olmanıza yardımcı olabilir:

Bundan 26 yıl önce ürün satmak için bir web sayfası hazırlamanız gerekiyordu. Bugün bir web sayfası yeterli olmayabilir, oraya (web'e) veri yüklemeniz gerekiyor

Çünkü Sir Berners-Lee'ye göre bugün yalnızca ürünlerini tanıtmak için bir web sayfası oluşturan şirketler, web'e aktif bir şekilde veri yüklemeye başlamazlarsa oyunun dışında kalacaklar.

İş dünyasının bir parçası olarak kalacaksanız web'e veriyi kullanıcılar değil kullanıcıların aracıları için yüklemeniz gerekiyor

Çünkü, gelecekte satın almak kararlarını kullanıcılar değil, kullanıcıların yapay zeka asistanları veriyor olacak. Yani kullanıcılar alışverişlerini yapay zekaya bırakırken, reklamcılar da algoritmaları hedefliyor olacak.

Yapay zeka, bedeni olan bir robot görünümünde olmayacak, yapay zeka şirketleri yönetecek

Kendisine duygusal bir varlık diyen bir şey, birçok amaca ihtiyaç duyar ve güçlü olmalıdır... Bunun için birilerinin hedef bazlı algoritma geliştirmesi gerekir. 

Anlamsal (semantik) web aslında burada yalnızca düzenli dağıtılmış durumda değil. 

Şirketlerin API'ları olduğunu düşünün. Bir holding şirketi kurabilirdim, bir şirket ve altyapı geliştirebilirdim, sonra kendi yazılımımın tamamını alabilirdim ve bir şirket oluşturduğunuzda, şirketin kendi kendini kurabildiğini, yeniden yapılanabildiğini ve çoğaldığını düşünün

Robotlara insanlarla aynı haklar verildiğinde, frenlere basma zamanı gelmiş demektir.

Medya partneri olduğumuz Cannes Lions Festivali‘ni bu yıl sizlere Arçelik’in katkılarıyla Cannes’dan aktarmaya devam edeceğiz. Tüm haberlerimize Arçelik’le Cannes Lions adresinden ulaşabilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.