Google yeni bağımsız girişimi Sidewalk ile akıllı şehirler geliştirecek

Google yeni bağımsız girişimi Sidewalk ile akıllı şehirler geliştirecek

Sürücüsüz araçlar, robot köpekler ve akıllı gözlükler gibi fütürist projeler üzerinde çalışan Google yeni bir misyon daha üstlendi: Geleceğin akıllı şehirlerini tasarlamak. Bunun için Bloomberg eski CEO'su ve New York şehri ekonomik kalkınma ve yeniden yapımından sorumlu eski Vali Yardımcısı Dan Doctoroff'ı transfer eden Google'ın yeni bağımsız girişiminin adı Sidewalk Labs.

Google CEO'su Larry Page'in kaleme aldığı paylaşımla duyurulan Sidewalk Labs, Page'in sözleriyle yaşam maliyetini azaltmak, verimli ulaşım ve enerji kullanımı gibi sorunlara çözüm getirmek amacıyla herkes için kentsel teknolojiler geliştirilmesine odaklanacak. Page, Sidewalk Labs'in Google için mütevazi bir bütçeyle kurulduğunu söylese de şirketin yeni girişiminden Google ve Calico'dakine benzer şekilde beklentisi yüksek. Google'ın diğer uzun menzilli projeleri gibi SideWalk Labs'in de bekleneni uzun vadede vermesi bekleniyor.

Peki Google Sidewalk'tan tam olarak ne bekliyor? Zira Page'in bahsettiği hedefler halihazırda Smarter Planet üzerinde uzunca bir süredir çalışan IBM veya Cisco ya da Vodafone gibi birçok teknoloji şirketinin gündeminde. Sidewalk de bu şirketler gibi akıllı telefonlar, sensörler ve dijital verileri kullanarak, yerel yönetimlerin daha iyi karar vermesine yardımcı olacağını söylüyor. Özetle Google da teknoloji şirketlerinin kentsel dönüşüm yarışına katılıyor. Ancak önemli bir farkla.

Söz konusu teknoloji şirketlerinin kendilerini şehirlerin altyapısına entegre etmeye çalışarak tepeden inme bir yaklaşım izlediğini söyleyen Doctoroff, Sidewalk Labs ile insanların rahatça bağlanabilecekleri teknoloji platformları geliştireceklerini belirtiyor. Buna örnek olarak New York'un bisiklet paylaşım programı Citi Bike'ı veriyor.

Google'ın yüksek beklentiler ve mütevazi bir sunumla işe başlayan yeni girişimi Sidewalk Labs, önümüzdeki dönemde kentsel teknolojiler alanında ciddi hareketlilik yaratabilir. Bu alanda daha fazla girişim, yatırım ve teknoloji haberi duymaya hazırlanabiliriz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.