Sürücüsüz otomobiller ABD yollarında testte

Sürücüsüz otomobiller ABD yollarında testte

Otomobil üreticilerinin araçlarını test edebilmek için gerekli izinleri alıp halka açık yolları kullanması normal bir uygulama. Çoğu zaman yeni modeller de yollarda görüntülenebiliyor ancak söz konusu sürücüsüz otomobiller olduğunda işin rengi biraz değişiyor. Çünkü sürücüsüz otomobillerle ilgili sorumluluk, trafikteki kurallar ya da cezai ehliyetin kimde olduğu konularına gelince iş bir hayli karışıyor.

Gerek Google'ın sürücüsüz otomobili gerekse de Tesla dahil diğer markaların üstünde çalıştığı sürücüsüz otomobillerle ilgili AR-GE faaliyetleri tüm hızıyla sürüyor. Özellikle Google bu konuda ciddi bir tecrübeye sahip. Her ne kadar kapalı kapılar ardında devam eden testler olsa da sürücüsüz otomobillerin kendini asıl kanıtlaması gereken yer, halka açık yollar. Bu konuyu oldukça önemseyen ABD, öncülük yaparak bazı yollarda sürücüsüz otomobil testlerine gerekli şartların sağlanması halinde izin vereceğini söylüyor.

Son olarak Virginia eyaleti de özel bir otoyol koridoru oluşturularak sürücüsüz araç testlerine izin verileceğini duyurdu. Virginia eyaleti sürücüsüz araçlarını test edecek otomobil markalarına ya da teknoloji devlerine plaka ve sigorta konusunda destek olacak. ABD'de sürücüsüz araç testlerine izin veren diğer eyaletlerin ise California ve Nevada olduğu biliniyor.

ABD'deki bazı eyaletlerin bu konuda birbiriyle yarışması da sürücüsüz otomobillerin geleceğine dair umutlu bir bekleyişe sürüklerken, sürücüsüz araç konusundaki regülasyonların ve mevzuatın tartışılması adına ortak zemine hazırlamış oluyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.