Sürücü alkollüyken otomobili kilitleyen teknolojinin ABD'de kullanılması yakın

Sürücü alkollüyken otomobili kilitleyen teknolojinin ABD'de kullanılması yakın

Arabaların gittikçe daha akıllı hale gelmesiyle birlikte sürüş güvenliği konusunda da önemli adımlar atılıyor. Bu adımların en yeni ve ilginçlerinden biri, ABD Ulusal Otoyol Trafik Güvenliği İdaresi (NHTSA) bünyesinde çalışmaları başlatılan yeni güvenlik teknolojisi.

NHTSA'nin geliştirdiği teknolojiye göre eğer sürücü yasal limitin üzerinde alkollüyse otomobil kendini çalıştırmayacak ve sürücüyü konu hakkında uyaracak. Bunun için iki prototip geliştiren kurumun ilk prototipi sürücünün alkol seviyesini nefesinden anlamaya dayalı. Bunun için sürücünün bulunduğu kapı kısmına veya direksiyonun üzerine bir alkolmetre yerleştiriliyor ve sistem sürücünün nefesinden alkol oranını hesaplıyor. İkinci prototipse dokunmatik sensör. Bu dokunmatik sensörün vites topuzu veya arabalarda bulunan "start/stop" tuşu üzerinde yer alması planlanıyor. Bu akıllı sensör sürücünün kanındaki alkol oranını hesaplayacak.

ABD'de yasal alkol limiti şu an yasalara göre 0,08%. NHTSA ve DADDS (Güvenlik Alkol Tespit Sistemi) ortak olarak geliştirdikleri teknolojinin gelecek 5 yıl içerisinde tam anlamıyla çalışması ve yeni nesil araçlarla entegre olarak araba üreticileri tarafından opsiyonel olarak satılması planlanıyor. Diğer bir seçenek de otomobil üreticilerinin bu özelliği kendilerinin araçlar üzerine koyması. Aşağıdaki videodan sistemin nasıl çalıştığını izleyebilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.