Lazada yöneticisi İnanç Balcı şirketin Güney Asya e-ticaret pazarını nasıl ele geçirdiğini anlattı

Lazada yöneticisi İnanç Balcı şirketin Güney Asya e-ticaret pazarını nasıl ele geçirdiğini anlattı

Lazada_logo_oldLazada, bugüne kadar başta Rocket Internet olmak üzere, aralarında Tesco ve Temasek gibi tanınmış isimlerden aldığı yatırım turlarıyla ve elbette hızlı büyümesiyle adından söz ettirdi. 2012 yılında Rocket desteğiyle kurulan girişimin aldığı toplam yatırım miktarını 600 milyon dolar; değerlemesini 1.3 milyar doların üstüne çıkaran yatırımlar Lazada'nın bugün Filipinler, Tayland, Malezya, Endonezya Vietnam ve Singapur'un önde gelen e-ticaret şirketlerinden biri haline gelmesini sağladı.

Üçüncü parti perakendeciler için online pazar yeri açılımıyla geçtiğimiz yıl gelir yaratma konusunda ciddi yol kat etti. Lazada, yılın ilk yarısında 91.4 milyon gelir elde etti ve bu gelirlerin yüzde 70'i pazar yerinden geliyordu.

Lazada'nın başarısında şüphesiz farklı Avrupa ülkelerinden gelen genç yöneticilerinin katkısı büyük. Şirketin Filipinler operasyonlarını başlatan ve yöneten Lazada Filipinler CEO'su ise İnanç Balcı. Asya merkezli finansal servisler grubu Nomura International'da analist olarak çalıştığı dönemde Rocket'ın teklifiyle Lazada'ya transfer olan Balcı, Filipinler'i de ilk kez bu görev için ziyaret etmiş. Geçen sürede, Lazada'yı pazarın önde gelen oyuncularından biri haline getiren Balcı ile Lazada'nın başarısını ve gelecek planlarını değerlendirdiği bir röportaj yaptık.

inanc balciLazada sizin Asya'daki ilk deneyiminiz olmasına rağmen bugüne kadar oldukça hızlı büyüdü. Bu başarıda sizce önemli farktörler nelerdi? Sizi en çok zorlayan konular neler oldu?

Şirketi kurduğumuzda özellikle Filipinler'de e-ticaret sektörünün önünde üç zorluk vardi; müşteri güveni, lojistik ve ön-ödeme/ kredi kartı penetrasyonu. Bizim başarımızın başında bu sorunlara kısa sürede sürdürülebilir çözümler bulmamız geliyor. Örneğin bütün ülkelerde kapıda ödeme (cash-on delivery) sistemi kurduk. Ayrıca bunu ülke çapında ve ekstra ücret almadan yapan tek şirket olduk. Kapıda ödeme sistemi müşterilerin güven ve ön-ödeme sorunu cözüyor çünkü müşteri ürünü gördükten sonra nakit odeme yapıyor. Lojistik problemini de kendi lojistik şirketimizi (Lazada Express) kurarak cözduk. Bugun teslimatlarımızın yüzde 50'sini kendimiz yapıyoruz. Bunların dışında müşteri deneyimi en önem verdiğimiz konuların başında geliyor. Bir e-ticaret şirketinin en onemli KPI'larından biri müşterilerinin tekrar alışveriş oranıdır (repurchase rate). Bu oranı artırmak icin üç faktöre odaklanıyoruz: Ürün çeşitliliği, düşük fiyatlar ve iyi servis. Özellikle ürün çeşitliliği ve düşük fiyatlar icin pazar yeri modelini kurduk çünkü perakende satış modelinde işletme sermayesi gerekliliği çok yüksek. Sermayemizi envantere yatırmaktansa pazarlama ve lojistik/servis alanlarında kullandık. Bu hem daha fazla yeni müşteri almamıza hem de artan servis kalitesi sayesinde eski müşterilerin daha fazla tekrar alışveriş yapmasını sağladı. Böylece şirket yüksek bir ivme ile büyüdü.

E-ticaretin yerini m-ticaret alıyor. Mobil sizin için ne kadar öncelikli?  Lazada'yı bir m-ticaret şirketi olarak konumlandırdık. Mobil ekosistemimiz dört platform üzerine kurulu: Mobil websitesi, tablet optimize websitesi, Android ve iOS uygulamaları. Bu bileşenlerin her biri eksiksiz olarak en iyi alışveriş deneyimini sunuyor ve bütün ödeme seçeneklerini de barındırıyor. Rakiplerimizden farkli olarak masaüstü websitemizi bir yan ürün olarak görüyoruz ve geleceğe odaklanıyoruz. Satislarimizin yüzde 55'i mobil kanallardan geliyor. Trendleri yakindan takip edip sektör içindeki değişimlerin öncülüğünü yapıyoruz.

Bilinenin aksine Lazada bir Rocket Internet şirketi değil ve Rocket'in şirket yönetiminde aktif bir rolü yok

Rocket Internet 2012 yılından bu yana Lazada ve Zalora'ya yatırım yapıyor. Lazada'nın Asya e-ticaret pazarındaki hedefleri ve bunun Rocket Internet genel stratejisi içinde nasıl bir yere sahip olduğunu değerlendirebilir misiniz? Rocket Internet Lazada'niın kurulum aşamasında bize yardımcı oldu. Fakat daha sonrasında bir yatırımcı olarak kaldı. Bilinenin aksine Lazada bir Rocket Internet şirketi değil ve Rocket'in şirket yönetiminde aktif bir rolü yok. sahip degil. Lazada'nın en büyük yatırımcısı değil ama en buyuk yatırımcılarından biri. Aralarında Temasek, JP Morgan Asset Management, Tesco, Kinnevik ve Summit Partners'ın olduğu onun üzerinde yatırımcımız var.

E-ticaret alanında özellikle Asya'da fiyat rekabeti oldukça yoğun. Lazada'nın bu konuya yaklaşımı nasıl? Karlılığa geçebildiniz mi? Pazaryeri modelinde fiyat rekabeti platformun karlılığını etkilemiyor.  İndirimler satıcı şirketler tarafından yapılıyor. Fakat genel olarak şirketimizin orta ve uzun donem karlılık hedefleri var. Özellikle kısa vadede "müşteri yaşam süresi değeri (customer lifetime value) / operasyonel karlılık oranı" bizim odak noktalarımızdan biri. Yeni kurulan ve hızlı büyüyen internet şirketlerinin net karlılık pozisyonu önemli fakat kısa vadede nakit akışı ve diğer operasyonel/pazarlama karlılık oranları da en az net karlılılık kadar önemli.

Özellikle pazar yeri ve ilgili servis yan-sektörlerinde Türkiye ve çevre bölgesinde boşluk var. Girişimci olmak isteyenlere tavsiyem, fırsatları değerlendirmek için en doğru anın şu an olduğunu söylemek olacaktır.

Alibaba Asya'da büyüyüp NYSE'de tarihi bir halka arz gerçekleştirdi. Lazada'nın önünde nasıl hedefler var?

Bugun bolgede aktif oldugumuz altı ülkede (Filipinler. Endonezya, Vietnam, Tayland, Singapur, Malezya) lider konumundayız. Uzun vadeli planımız bölgenin online satış ve satın alma alanlarında tek nokta adresi  olmak. Bu plan çerçevesinde sermaye gerekliliğine göre çesitli çözümler kullanılabilir. Ayrıca yeni kurduğumuz helloPay online ödeme şirketi ve Lazada Express lojsitik şirketini de bölgenin en büyüğü yapmak istiyoruz.

Kişisel planlarınız neler? Asya'da devam etmeyi planlıyor musunuz?  Şimdilik Lazada ile Güney Asya'de devam etmeyi planlıyorum. Fakat orta vadede Türkiye'ye dönüp girişimci olarak kendi şirketimi kurmak istiyorum. Özellikle pazar yeri ve ilgili servis yan-sektörlerinde Türkiye ve çevre bölgesinde boşluk var. Girişimci olmak isteyenlere tavsiyem, fırsatları değerlendirmek için en doğru an şu an olduğunu söylemek olacaktır.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.