Apple, WWDC 2015 etkinliğinde neler tanıtacak?

Apple, WWDC 2015 etkinliğinde neler tanıtacak?

Apple'ın geleneksel geliştirci konferansı Worldwide Developers Conference (WWDC) bu sene 8 Haziran'da düzenlenecek ve teknoloji dünyası yine bir kaç saat için Moscone Center'a odaklanacak.

Özellikle iOS tabanlı güncellemelerin geliştiriciler tarafından heyecanla beklendiği malum, ancak bu sene Apple'ın Beats tabanlı müzik uygulamasını tanıtması da bekleniyor. Yani yeniliklerin ucunun son kullanıcılara da fazlasıyla dokunacak gibi duruyor.

Google I/O 2015'in üzerinden çok geçmeden kapıya dayanan WWDC 2015'ten neler beklendiğine de birlikte göz atalım.

ios-9

 iOS 9

Apple'ın WWDC 2015'te yeni iOS sürümünü tanıtacağı malum. iOS 9 yenilikleri hakkında aşağıdaki bazı uygulamalar dışında pek bilgi yok. Ancak iPad için aynı ekranda çoklu uygulama görünümü özelliğinden bahsetmek gerek. Yeni iOS ve OS X sürümleri için San Francisco adlı yeni bir yazı karakteri setinin tanıtılacağı da kesin gibi.

Yeni Apple & Beats müzik servisi

Beats satın almasından sonra Apple’ın yeni bir müzik uygulaması tanıtacağı neredeyse kesinleşti. Son söylentiler Apple'ın aylık 10 dolar ücretli bir müzik abonelik servisi sunacağı yönünde. Elbette iTunes ve Beats altyapıyı oluşturacak ve adı henüz kesinleşmemiş bu uygulama sahneye çıktıktan sonra Spotify, TİDAL gibi müzik uygulamalarının işi daha da zorlaşacak.

Pek Apple'ın tarzına uygun olacağını söyleyemeyiz ama reklam temelli ücretsiz bir uygulaması olması ise bu alandaki tüm oyuncular için oldukça tehdit edici olacak.

shutterstock_191723219-siri

Yeni akıllı asistan

Apple, Siri ile konuşan akıllı asistan kavramını hayatımıza soksa da Google Now tarafındaki gelişmeler konuşmadan da işlerin gayet iyi yönetilebileceğini gösteriyor. Ve beklentiler de Apple'ın bu sene iOS'ta Google Now'a rakip bir akıllı asistan tanıtması bekleniyor. Hatta adının 'Proactive' olacağı bile iliştilmiş durumda.

iOS 9 ile kullanıma açılması muhtemel yeni Apple asistanı, muhtemelen şimdilik Google Now'a mesaj gönderen bir önizlemeyle karşımıza çıkacak.

Haritalarda toplu taşıma

Apple, en büyük hayal kırıklıklarından biri olan Apple Maps (Haritalar) tarafında sokak görünümü için çalıştığı konuşulmuştu. Haritalar uygulamasını güçlendirmek için geçtiğimiz aylarda Cohorent Navigation'ı satın aldığı ortaya çıkan Apple, bir başka söylentiye göre iOS 9 ile bazı büyük şehirlerde toplu taşıma bilgilerini de sunmaya başlayacak.

Yeni OS X

Her zamanki gibi daha gelişmiş bir OS X sürümü bizi bekliyor olacak ama daha net söylentilere baktığımızda Apple'ın bu sürümde kararlılık ve güvenlik konularına önem vereceği yönündeki haberler dikkat çekiyor.

Diğer yandan iOS tipi bir kontrol merkezinin yeni OS X sürümüne ekleneceği de konuşuluyor. iOS 9 için bahsettiğimiz yeni yazı tipini yeni OS X'te de görmeyi beklediğimizi tekrar hatırlatalım.

shutterstock_268287890-apple-watch

Yeni Apple Watch SDK'sı

Apple, akıllı saati Apple Watch'tan elbette çok şey bekliyor. Şimdiye kadar da özellikle markalardan beklenen ilgiyi gördüğünü söyleyebiliriz. Ancak Apple'ın her zaman daha iyiye odaklanan kültürü, Apple Watch için native (doğal) mobil uygulamaların önünü açmaya hazırlanıyor. Böylece Apple Watch'tan daha iyi faydalanan ve daha hızlı çalışan uygulamalar görebiliriz.

Yeni Apple Pay

Google'ın Android Pay tarafındaki açıklamalarına Apple'ın cevap vermesi elbette kaçınılmaz bir durum. Apple'ın en iddialı olduğu alanlardan biri olan mobil ödeme alanında ödüller ve yeni ortaklıklarla ilgili açıklamalar yapması bekleniyor.

shutterstock_216128059-homekit

Homekit akıllı ev sisteminde güncellemeler

Apple'ın yine Google'a cevap vereceği alanlardan biri. Daha önce tanıtılan HomeKit için ilk ürünler satışa çıkmaya başladı ve Apple bu konuda ciddi bir atılım yapabilir. iOS 9'da bir 'Home' (ev) uygulamasının eklenmesi de bu büyük yeniliğin merkezi olabilir.

Apple TV, başka bahara

Bugün çıkan haberlere göre WWDC 2015’te beklenen yeni nesil Apple TV'nin tanıtımı ertelenmiş durumda. Apple'ın içerik tarafını güçlendirdikten sonra bir tanıtım yapması bekleniyor.

Görsel Kaynak: Hadrian / Shutterstock.com / Canadapanda / Shutterstock.com

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.