justt.fm: Dinleyicilerin sevdiği müziğe yorulmadan ulaşabileceği dijital radyo platformu

justt.fm: Dinleyicilerin sevdiği müziğe yorulmadan ulaşabileceği dijital radyo platformu

justt.fm bir dijital radyo platformu ve benzerlerinden en önemli farkı DJ Ekim Baykara dokunuşu. Kariyerine 90'larda başlayan ve uzun dönem Joy FM, Metro FM, Radio Blue gibi kanallarda yaptığı yayınlar ve canlı performanslarıyla tanınan DJ, geleneksel müzik endüstrisinin kemikleşen yapısından mağdur olanlardan. Bu nedenle yayınlarına bir süredir ara veren Ekim Baykara geri dönüş projesi justt.fm ile teknoloji girişimcisi oldu.

Henüz betada olmasına ve herhangi bir tanıtım yapmamasına karşılık, justt.fm'in kuruluşundan bugüne kadar geçen 2,5 aylık sürede, yaklaşık 55 bin dinleyici internet radyosunda ortalama iki saat müzik dinlemiş. Bunda, justt.fm'in yalın kurgusunun önemli bir payı var zira, justt.fm'i kullanmaya başlamanız için yapmanız gereken tek şey internet tarayıcınızdan justt.fm'e gitmek.

justt.fm'in tipik müzik dinleme servislerinin aksine, geleneksel radyo kurgusunu internete taşıması hızlı benimsenmesinde bir diğer etken. Günün farklı saatlerinde, farklı DJ'ler düzenli olarak program yaptığı justt.fm, ilerleyen zamanlarda farklı kanalları kapsama alarak içeriğini zenginleştirecek. Amaçsa, radyo yayıncılığını demokratikleştirmek. Zira müzik endüstrisinde kayıt şirketlerinden kaynaklanan güç dengesizliğin bir benzeri, Türkiye'de yayıncı radyolar ve DJ'ler arasında da yaşanıyor. Ekim Baykara, dinleyicilerine dolaysız ulaşabileceği bir kanal için internete yöneldiğini söylüyor bize.

Ekim Baykara

Geleneksel radyolar DJ'lik kariyerinizde önemli bir yer tutuyor. İnternet radyoculuğuna geçiş sürecinizi anlatır mısınız?

Radyoculuğa başladığım yıl 1995. Bu yıl meslekte yirminci yılımın içindeyim. Ve bu yirmi yılın çok büyük bir kısmını Joy FM’de geçirdim. Ama maalesef ülkemizde önde gelen marka olmuş radyolar 2-3 grup çatısı altında toplanmış durumda. Bu da bir süre sonra sizi olumsuz etkiliyor. En basit tarifiyle o güç sizin önünüzde bir duvar örüyor. Ben de son yıllarda özellikle müzik politikaları ve yayına müdahale gibi problemler nedeniyle bu tekelleşmeden fazlasıyla payımı aldım. Ve gördüm ki internet yayıncılığı bir şekilde -şuan için tam değilse bile- size bir fırsat eşitliği tanıyabiliyor. Daha özgür ve daha hızlı hareket edebiliyorsunuz. Açıkcası dinleyicilerimi özlemiştim ve internet radyoculuğu onlara ulaşmam için en iyi yoldu benim için.

Maalesef ülkemizde önde gelen marka olmuş radyolar 2-3 grup çatısı altında toplanmış durumda. Bu da bir süre sonra sizi olumsuz etkiliyor. En basit tarifiyle o güç sizin önünüzde bir duvar örüyor.

Justt.fm'i siz nasıl tanımlıyorsunuz? Bugün ne kadar kişiye ulaşıyorsunuz? 

Dijital bir radyo benim hep aklımda olan yıllardır gerçekleştirmek istediğim bir fikirdi. Ama justt.fm benim fikirlerim ve beklentimin de üstünde şekillenen bir dijital radyo platformu projesi. Kendi alanlarında çok başarılı ve genç bir ekiple başladık. Herkes en iyi olduğu alanda katkı sağlıyor.

justt.fm platformumuzun ismi. İlk radyomuz justtlove, yabancı slow müzik ağırlıklı bir radyo, ama sadece slow demek haksızlık olur, soul, RnB, rock, jazz ve dünya müziğinin en iyi örneklerini bir araya getiren ve dinlerken insanı yormayan bir akışı var. Sevdiği müziği uğraşmadan dinlemek isteyen herkes hedef kitlemiz aslında. Önümüzde süreçte ilk etapta bir Türkçe slow kanalı daha sonra da yeni radyo kanalları ekliyor olacağız.

justt.fm yayın hayatına başlayalı henüz 2,5 ay oldu ve bu sürede ağırlıklık kısmı Türkiye’den ama toplamda 70’e yakın ülkeden 55 bin’e yakın insan, ortalama 2 saat boyunca justt.fm’de zaman geçirdi. Henüz resmi lansman yapmadığımızı ve beta sürümünde olduğumuzu da belirteyim.

homepage

Söylediğiniz gibi justt.fm organik olarak yayılıyor bugün ve elbette teknik anlamda geliştirilmesi gereken yönler var. Bunlarla ilgili çalışmalarınızdan, planlarınızdan ve rakiplerinizden nasıl ayrışacağınızdan bahseder misiniz?

justt.fm’in çıkış noktası şuydu: Sevdiğin müziğe yorulmadan ulaşabileceğiniz bir platform ortaya çıkarmak.

Biz justt.fm’i dijital bir radyo platformu olarak geliştiriyoruz ama baktığınızda karasal bir radyonun algısını yaratan bir çizgimiz var: insanlar karasal frekanslarımız olup olmadığını soruyorlar. Her şeyden önce justt.fm sadece bir müzik dinleme servisi değil, bir radyo servisi. Yani radyonun tüm sıcaklığını hissedeceğiniz bir yapısı var. Cingıllarımız, müzik akışımız ve önümüzdeki günlerde sayısını artıracağımız programlarımız var; mesela ben her sabah justtlove’da canlı olarak program yapıyorum yine ülkemizin en sevilen kadın DJ’lerinden Bilge Kocaefe de bizimle birlikte.

Bununla birlikte site tasarımı kullanıcı memnuniyetine odaklanmış, dinlediğiniz müziklere arka planda da dünyanın dört bir yanından profesyonel ya da amatör fotoğrafçıların çalışmaları eşlik etmekte. Her şarkıyla birlikte değişen ara yüzdeki görseller insanları fotoğrafların büyülü dünyasına davet ediyor.

Her şeyden önce justt.fm sadece bir müzik dinleme servisi değil, bir radyo servisi. Yani radyonun tüm sıcaklığını hissedeceğiniz bir yapısı var.

Müzik dışında rakiplerimizden ayrıştığımız en önemli nokta kullanıcı dostu tasarımımız. justt.fm’i açtığınız anda müzik ve görseller sizi etkisi altına alıyor zaten, cevaplamanız gereken anket soruları, açılıp keyfinizi kaçıran pop-up reklamlar gibi müzikle aranıza giren şeyler yok. Yeni versiyonla birlikte; yeni radyolar ve daha iyi bir yayın kalitesinin dışında dijital radyonun özelliklerini daha fazla hissettirecek geliştirmelerimiz olacak.

justt.fm mobil uygulamaları ne zaman yayınlanıyor? Ön gördüğünüz bir tarih var mı?

Şu andaki mevcut yapı ve tasarımıyla justt.fm’i mobil tarayıcılardan neredeyse uygulama tecrübesine yakın bir şekilde dinlemek mümkün. Ama iOS ve Android uygulamalarımızı yaz sonuna kadar yetiştirmeye çalışıyoruz.

Reklam alma ya da ücretli teklif sunma, yani kısaca gelir yaratma planınız var mı justt.fm'le?

Tabii ki orta vadede bunu düşünüyoruz. Ama ülkemizde alışılmış olan klasik reklam algısının dışında insanları reklamdan soğutmayan aksine müzik dinlerken onların ilgisini çekecek farklı reklam modelleri üzerinde çalışıyoruz. Bu konuda da sektöre yeni dinamikler ekleyebileceğimiz düşünüyoruz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.