İnternet demek mobil demek, mobilse şimdilik Facebook

İnternet demek mobil demek, mobilse şimdilik Facebook

Google Yönetim Kurulu Başkanı Eric Schmidt'e göre Google'ın en önemli hatalarından biri sosyal ağların yükselişini zamanında ön görememesiydi. Henüz 2013 yılında Bloomberg TV'ye verdiği röportajında "Bu alanda olmamız gerekirdi ve bu sorumluluk bana ait" diyen Schmidt, "O dönemde bir çok başka şey üzerinde çalışmakla meşguldük" diye savunuyordu ekibini...Schmidt, bu hatayı daha birçok yerde dile getirdi, geçen sürede Google+'ın Facebook'a rakip olamayacağı sadece biraz daha kesinleşti. Milyarlarca kişi için web'in arayüzü olan Google treni kaçıranlardan ve durumun şirkete maliyeti gün geçtikçe katlanıyor...

Hikaye Google ile başlıyor çünkü Google, uzunca bir süredir, interneti düşünme şeklimizle ilgili kuralları belirliyor. Daha doğrusu belirliyordu çünkü bu denli mobil değildik, çünkü iPhone, çünkü iBeacon'lar, çünkü Apple Watch, çünkü mobil ödemeler, çünkü uygulamalar, uygulama içi satın almalar (neredeyse hiçbiri Google'ın öncülüğünde gerçekleşmeyen bir çok farklı yenilik).... Hikayenin bu kısmını zaten biliyorsunuz..

Hikayenin bundan sonrası ise Facebook ile devam ediyor zira arayüzü olmasa da mobilin bir ağırlık merkezinden bahsedeceksek, Facebook bunu her gün biraz daha hissettiriyor. Facebook, masa üstü reklamların mobile taşınmasına öncülük ederken, "düşük ücretlendirmesi, geniş erişimi ve farklı platformları hedefleyebilmesiyle" bu süreçten en çok kazanan şirket. Morgan Stanley analistleri iki gün önce yayınladıkları notta, şirketin 2015 birinci çeyrekte beklentileri karşılayamasa da, yeni online reklamlar gelirlerini elde etme konusunda Google'ı geçmek üzere olduklarını belirtiyorlar. Yani dijital reklam endüstrisinde yaratılan yeni dolarların Facebook'un kasasına girme olasılığı Google'ınkine göre daha yüksek.

google facebook

Analistler bir diğer ikinci grafikte, dijital reklam harcamalarının aramadan uzaklaşıp, markalamaya yöneldiğini gösteriyorlar.

google ad search

"Cihazları değil, kullanıcıları hedefleyin" diyen Facebook, dijital reklam/pazarlama endüstrisinin yönünü belirliyor. Cookie'ler gözden düşerken, Verizon, içinde defalarca "mobil" kelimesini kullandığı bir açıklamayla 4.4 milyar dolara AOL'i satın alarak bireysel hedefli içerik/reklam odaklı bir anlaşmayla gündemimize giriyor. Zira, mobil reklamlar birçok yayıncının henüz nasıl yöneteceğini çok iyi kestiremediği bir alan ve tam da bu noktada Facebook, Instant Articles özelliğini devreye alıyor. Mobil sularda bağımsız uygulamaları Facebook karşısında neredeyse görünmez olan yayıncılar, kutsal trafik kaynakları Facebook'un gemisine binmek zorundalar... Bu durum birçoğumuzun canını sıkıyor (çünkü teklif Instant Articles'a dahil olmayan yayıncıların cezalandırılması anlamına geliyor) ama isyana aşinayız, evet Google'dan...

Facebook 1.4 milyar nüfusa sahip gezegeniyle yalnızca dijital yayıncılık ve reklamcılık endüstrilerinin ağırlık merkezini değiştirmiyor. (Facebook'un uzak gezegenlerdeki bir milyar kişiye internet.org projesiyle ulaştığını ve milyonlarca insanın Facebook dışında internetin ne olduğu bilmediğini hatırlamakta fayda var.) Yakın zamanda başta mobil ticaret olmak üzere farklı alanlarda da Facebook'un benzer denemeleri olacağını biliyoruz.

Hikayenin birkaç bölüm sonrasında Facebook'un dünyanın en büyük mobil reklam şirketi haline gelmesi ve Google'ın piyasa değerini geride bırakması gibi, olası senaryolar var ve elbette bunun etki alanı yukarıda belirttiğimiz dikeylerle sınırlı olmayacak. (Talebe göre servisler, dağıtım, sipariş, finans gibi tüm alanlarda web öncelikli olan servislerin yeniden düşünülmesi gerektiğini söylemek sanıyorum abartı olmaz. ) Yani kritik eşikteyiz. Bu yüzden internet ile ilgili düşündüklerinizi bir an önce güncellemeniz ve karşısına MOBİL ile başlayan bir tanım yazmanız gerekiyor. Çünkü bir süredir bizden de sıklıkla duyduğunuz "Mobil öncelikli" olan her şeyin zamanı geldi.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.