Nepal'daki deprem sonrası teknoloji ve internet devlerinin seferberliği

Nepal'daki deprem sonrası teknoloji ve internet devlerinin seferberliği

Nepal'da geçtiğimiz Cumartesi günü gerçekleşen 7.8 büyüklüğündeki deprem sonrasında BBC'nin bildirdiği rakamlara göre 4 binden fazla insan hayatını kaybetti. Kurtarma çalışmalarının hala sürdüğü Nepal'e ise pek çok yardım eli uzatılıyor.

Depremin yaşandığı ilk andan itibaren, sosyal medya ve teknoloji de oldukça aktif kullanılmaya çalışıldı. Facebook, Ekim 2014'de duyurduğu Güvenlik Durumu Kontrolü uygulamasını Nepal için çalıştırırken, hem yerli Nepal halkı hem de Nepal'e giden turistlerin durumları ile ilgili bilgi alınmaya çalışıldı.

Google da, Kişi Bulucu uygulamasını hemen devreye aldı ve kullanıcıların Nepal'deki depremde birini kaybedip kaybetmediklerini listeledi ve haber alamadığı yakınlarından haberdar olmaya çalıştı. Google, Nepal'daki depreme yardım etmeye çalıştığı bu esnada ise Google için şok edici haber daha sonra geldi. Google X'in yöneticilerinden Dan Fredinburg'un Everest'e tırmanmak için bulunduğu Nepal'de deprem esnasında düşen çığ sonucunda hayatını kaybetti.

Viber da Viber Out hizmetiyle Nepal'den yapılan her türlü uluslararası aramayı tamamen ücretsiz hale getirildi. Twitter'dan yaptığı resmi açıklamayla birlikte, diğer ülkelerden de Nepal'in ücretsiz aranabilmesi için çalışmaları başlattığını duyuran Viber, iletişimi sağlayabilmek adına attığı adımla anlamlı bir yardım gerçekleştirmiş oldu.

Belki buraya hepsini sığdıramayacağımız pek çok teknoloji ve internet devi, Nepal'daki arama kurtarma çalışmalarına destek olurken, bağış kampanyaları da başlatıldı. Bunun da ilk örneklerinden birisi Facebook oldu. Facebook, 2013 yılı sonlarında kar amacı gütmeyen kuruluşlar için "Bağış Yap" butonunu aktif hale getirmişti. International Medical Corps'un başlattığı yardım kampanyası ile Facebook, 2 milyon dolara kadar bağış yapacağını duyurdu.

Kullanıcılardan gelen miktarın aynısını Nepal'e aktaracak Facebook, kullanıcılardan 2 milyon dolar toplanması durumunda, bir 2 milyon dolar da kendisi ekleyip, Nepal'e yardım eli uzatmış olacak. Yardım kampanyasıyla ilgili detaylı bilgi ise facebook.com/nepalearthquakesupport adresinden alınabilir.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.