Yuvarla: Online alışverişinize ayrı boyut katacak kolay ve şeffaf bağış sistemi

Yuvarla: Online alışverişinize ayrı boyut katacak kolay ve şeffaf bağış sistemi

İnternet tabanlı girişimciliğin yükselmesi sosyal girişimcilerin de bu alanda bir adım öne çıkmasını sağlıyor. Yuvarla.org, yurtdışında da örneklerini gördüğümüz bir modelle e-ticaret ödemelerindeki küsuratların sivil toplum kuruluşlarına aktarılmasına yardımcı oluyor.

Yuvarla, 2012 yılından beri bireysel bağış kültürünün geliştirilmesine yönelik çalışmalar yapan Emre Danacı ve Erdi Yerebasmaz tarafından Girişim Fabrikası bünyesinde hayata geçirilen bir sosyal girişim. İkili daha önce başladığı Türkiye'nin ilk ve tek hayırseverlik oyunundan pivot ederek 2014 yılında çevrimiçi (online) bağış sitemi Yuvarla'yı hayata geçirmiş.

Türkiye'nin sivil toplum kuruluşlarına bağış yapma konusunda 135 ülke arasında 112. sırada* olduğunu söyleyen Yuvarla'nın kurucuları, bireysel bağış kültürünü geliştirmeyi amaçladıklarını söylüyor. Türkiye'yi bu alanda daha üst sıralara çıkarmak istiyor.

Kolay ve şeffaf bağış sistemi

2014 yılında Intel'in sosyal inovasyon yarışmasında 2. seçilen bu alanda farklı ödüller kazanan Yuvarla'nın sistemi oldukça basit ve şeffaf işliyor. İlgili e-ticaret sitesinde ödeme yaparken bağış yapmak istediğiniz kurumu seçip ödemenizi tamamlıyorsunuz. Örnek bağış sayfasında da görebileceğiniz gibi bağış tutarını 1 TL ve katlarında artırabiliyorsunuz.

Yuvarla online bagis

Kâr amacı gütmeyen girişim, bağışınızın tamamını ilgili kuruma iletiyor ve ekstrenizde de bu detaya yer veriliyor. Yani, 49.50 TL'lik bir alışverişi 50 TL'ye yuvarladığınızda kartı ekstrenizde 49.50 TL'yi e-ticaret sitesine ödediğinizi, 50 kuruşu da yardım kuruluşuna bağışladığınızı görebiliyorsunuz. Dilerseniz yardım yaptığınızı Twitter ve Facebook'ta paylaşabiliyorsunuz.

100 binden fazla kişi kolayca bağış yaptı

Aldğımız bilgilere göre yaklaşık 8 ayda 100 binden fazla tekil kişi Yuvarla.org sayesinde sivil toplum kuruluşlarına bağış yapmış. Ortalama bağış miktarı da 1.03 TL olarak gerçekleşmiş.

TEMA'dan UNICEF'e, Tohum Otizm Vakfı'ndan WWF Türkiye'ye kadar bir çok farklı yardım kuruluşuna destek olan Yuvarla, şu anda GittiGidiyor, Biletix, Morhipo gibi bir çok bilinen e-ticaret sitesinde kullanılıyor. Çok yakın zamanda sisteme yeni ve yine çok büyük markaların da dahil edileceğini de öğrendik ki bu yazıyla beraber bu sayının daha da artacağını ümit ediyoruz.

2 yıllık özveriyle gelen başarı

Son olarak Yuvarla'nın e-ticaret siteleri ve sivil toplum kuruluşları tarafından desteklenerek varlığını sürdürdüğünü belirtelim. Emre Danacı ve Erdi Yerebasmaz, 2012'den bu yana tam zamanlı olarak bu iş üzerine çalışıyor ama 2014 Ağustos ayında Türkiye'nin ilk ve tek sosyal etki yatırımını alana kadar hiç para kazanmadan (2 yıl boyunca) ailelerinin desteğiyle bu iş için özveride bulunmuşlar.

Ülkemizdeki finansal regülasyonları aşmak için Bankalararası Kart Merkezi, ASSECO/Paratika, hukuk alanında BTS ve mali konularda UDB  danışmanlıklarıyla ilerleyen girişimciler, şu anda bu sistemi sorunsuz olarak sürdürüyor ve sizlerin de bundan sonraki alışverişlerinizde destek olmanızı bekliyor.

*cafonline.org (pdf)

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.