Çin'in en büyük ilan sitesi 58.com, rakibi Ganji.com'un yüzde 43'ünü satın aldı

Çin'in en büyük ilan sitesi 58.com, rakibi Ganji.com'un yüzde 43'ünü satın aldı

58.com Ganji Craiglistİlan ve pazaryeri girişimlerinin potansiyeli Çin'de büyük bir satın alma anlaşmasıyla bir kez daha kendini gösterdi. Çin'in en çok tekil ziyaretçi çeken (aylık 200 milyon) seri ilan sitesi 58.com, rakiplerinden Ganji.com'un yüzde 43'ünü satın alarak elini daha da güçlendirdi.

58.com, New York Borsası'na açık bir şirket ve bu satın almayı 412 milyon dolar nakit ve 34 milyon hisse karşılığında imzalamış. Yerel pazar yeri hizmetleri sunduğu belirtilen Ganji'nin yüzde 42'si için biçilen değerse 1.2 milyar dolar. Yani Ganji, 2.85 milyar dolardan değerlenmiş.

Resmi olarak açıklanan bu büyük anlaşmanın diğer rakipleri ne kadar etkileyeceği malum ama ama bunun bu birleşme olup olmadığı netlik kazanmış değil. Her iki girişim de ayrı olarak hizmet vermeye devam edecek. Diğer yandan 58.com daha önce de emlak portalı Anjuke'yi 267 milyon dolara satın alarak yeni bir koz ele geçirmişti.

Tencent'ten 400 milyon dolar yatırım

Çin'in Craigslist'i olarak anılan 58.com, bu anlaşmayla birlikte Tencent'ten 400 milyon dolar yatırım aldığını da duyuruyor ki bu da Tencent'in 58.com'daki hisse payının yüzde 25.1'e çıkması anlamına geliyor.

Netice itibariyle Çin'de de önemli kategorilerin büyük şirketler altında toplandığını görüyoruz. Türkiye'ye baktığımızda ise Ebay'in Gittigidiyor'u oldukça erken keşfettiğini söyleyebiliriz. Ancak Türkiye'nin en değerli girişimlerinden Sahibinden.com'un bu konudaki adımlarının ne olacağını merakla bekliyoruz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.