Asya ülkeleri Bitcoin'i en çok hangi amaçla kullanıyor?

Asya ülkeleri Bitcoin'i en çok hangi amaçla kullanıyor?

Google arama motorunda 2014 yılında en çok aratılan kelimelerinden olan Bitcoin, spekülasyonlara konu olmayı sürdürüyor. Bir kısım Bitcoin'i büyük bir balon olarak nitelerken, bir grup da ekonomi kültürünü ve alışkanlıklarını değiştireceğini savunmaya devam ediyor. Asya'daki durumu incelemek isteyen Tech in Asia, kıtadaki büyük Bitcoin aracıları ve yatırımcılarına sorular yönelterek Asya ülkelerinde Bitcoin'in hangi amaçla kullanıldığını araştırmış ve bunu haritalandırmış. Araştırmaya katılanlar arasında Ron Hose - Coins.ph, Mario Gomez Lozada - Quoine, Aurélien Menant - Gatecoin, Danyal Manzar - Urdubit ve Zebpay'den Satyaki Maitra yer alıyor.

Bitcoin'i kullanım amaçlarından ilki yatırım ve para kazanma (investment and mining) amaçlı. Yüksek donanımlı bilgisayalarda kullanıcılar Bitcoin üretiyor ve ardından ürettikleri Bitcoin'i satıyorlar ve para kazanıyorlar. Bu kullanımda kullanıcıların tek amacı kendi sistemleri üzerinde maksimum sayıda Bitcoin üretmek ve bunu paraya dönüştürmek. İkinci kullanım amacı ise Bitcoin'i para birimi olarak kullanma (currency and commodity). Birçok internet sitesi ve bazı devletler Bitcoin'i bir para birimi olarak kabul etmiş durumda. Kullanıcılar Bitcoin ile siteler üzerinden alışveriş yapabiliyorlar ve ödemelerini gerçekleştirebiliyorlar. Bu sayede Bitcoin alternatif bir para birimi ve ödeme aracı oluyor.

bitcoin-asya

Bitcoin'in son kullanım amacı ise finansal servisler ve para gönderimi (financial services and remittances). Bitcoin borsası oldukça dalgalı ve anlık olarak değeri keskin bir şekilde inip, çıkabiliyor. Bu kullanımda Bitcoin'in parasal olarak değeri değil sahip olduğu kullanım genişliği ve ağı önem taşıyor. Yani Bitcoin para olarak değil araç olarak kullanılıyor. Kullanıcılar Bitcoin ile uluslararası para transferleri, havaleler ve diğer çeşitli ödemeleri yapabiliyorlar. Bu diğer ödeme araçlarına göre daha şeffaf ve az maliyetli. Bu özellikleri ile Bitcoin bir finansal servis olarak değerlendiriliyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.