Avrupa Komisyonu, Google'a yönelik dava sürecini çok yakında başlatıyor

Avrupa Komisyonu, Google'a yönelik dava sürecini çok yakında başlatıyor

Avrupa Birliği yasalarının yürütmesinden sorumlu organ Avrupa Komisyonu, Google aleyhine yapılan şikayetlere yönelik soruşturmasını tamamlayarak şirket hakkında dava açma sürecini izleyen haftalarda başlatacak.

Komisyon, dün şikayetçi firmalara resmi yazıyla başvurarak dilekçelerindeki kanıt ve iddiaları Komisyon'un dava dilekçelerinde kullanma izni istedi. Bu da Google hakkında AB'nin taraf olduğu davaların açılacağı anlamı taşıyor.

Avrupalı firmalar, Google'ın arama motoru pazarında sahip olduğu üstünlüğü Google+ gibi diğer Google servislerine trafik yaratmak için kullandığını, bu yolla planlı olarak rakiplerine karşı haksız rekabet avantajı yarattığını iddia ediyor. Şikayetler arasında Google'ın rakip sitelerin içeriğini arama sonuçlarından çıkardığı iddiası da var.

Google bugüne kadar bu iddiaları, Google+ ve Street View'un Almanya'da popüler servisler olmadığı örneğini vererek reddediyor.

Şirketin Komisyon ile uzlaşmaya yönelik girişimde bulunması için hala geç değil ancak Komisyon'un şimdiki başkanı Margrethe Vestager'in dava sürecini başlatmaktan yana olduğu biliniyor. Komisyon önceki yıllarda da şirketle uzlaşmanın yollarını aramış ancak şirketten olumlu geri dönüş alamamıştı.

Davaların açılması durumunda şirketin suçsuzluğunu kanıtlamak için 3 aylık bir zamanı bulunuyor. Dava süreci sonunda şirketin AB rekabet yasalarını ihlal ettiği sabit görülürse şirket yıllık gelirinin yüzde 10'una kadar çıkabilecek para cezasıyla karşı karşıya kalabilir.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.