Apple, Facebook, Microsoft ve Twitter, NSA'nın toplu veri arşivlemesine karşı birleşti

Apple, Facebook, Microsoft ve Twitter, NSA'nın toplu veri arşivlemesine karşı birleşti

Apple, Facebook, Microsoft ve Twitter gibi küresel Amerikan teknoloji girişimleri Reform Government Surveillance adlı yeni örgütlenme altında NSA ve ABD hükümetinin izleme politikalarına karşı durmayı hedefliyor.

Bildiğiniz üzere 2013 yılında patlak veren NSA'in takip skandalından bu yana Amerikan internet şirketleri için sular durulmuyor. Teknoloji devleri bir yandan kullanıcılarını korumaya çalışırken bir yandan da yasalarla bağlı olduğu ABD hükümetinin isteklerini sorguluyor.

Teknoloji devleriyle sivil toplum örgütleri bir araya getiren yeni yapılanma, ABD yasama organlarını daha şeffaf ve hesap verebilir olmaya davet ediyor. NSA'in başını çektiği toplu üstveri (metadata) arşivlemelerinin durdurulmasını talep ediyor.

Google'ın bir blog yazısıyla katkı sağladığı yeni süreçte ABD Başkanı Barack Obama, NSA Direktörü James Clapper ve yetkili isimlere yönelik bir mektup da kaleme alındı. Beş temel şart üzerinde karar birliğine varan Reform Government Surveillance, söz konusu mektupta yeni yasadaki üstveri depolanmasına dair yaptırımlar içeren bölümün yeniden düzenlenmesini istiyor.

İnternet kullanıcılarının da imzalarıyla destekleyebileceği bu mektup NSA'e ve ABD yasama organlarına geri adım attır mı bilinmez ama daha önceki benzer bir karşı çıkışın ardından NSA'in talepleri Senato'ya takılmıştı.geri tepmişti.

Diğer yandan Wikimedia Foundation da bu ay başında NSA'i dava ettiğini açıklamıştı.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.