Apple'a göre Jobs'ı doğru anlatan ilk biyografi kitabı Becoming Steve Jobs, yarın satışa çıkıyor

Apple'a göre Jobs'ı doğru anlatan ilk biyografi kitabı Becoming Steve Jobs,  yarın satışa çıkıyor

becoming steve jobsSteve Jobs'ın Ekim 2011'de okurlarla buluşan Walter Isaacson imzalı ilk biyografisi dönemin en çok satan kitaplarından biriydi. Ancak kitap, başta Apple'ın üst düzey yöneticileri olmak üzere Jobs'ı ve Apple'ı yakından tanıyanlar tarafından çokça eleştirildi. Örneğin Apple'ın tasarım dahisi Jony Ive, yakın zamanda yayınlanan New Yorker profilinde Walter Isaacson'ın 2011 biyografisinin ancak bir bölümünü okuyabildiğini ve bunun kitabı sevmemesi için yeterli olduğunu söylüyordu.

Isaacson'ın popüler ancak Apple'a göre yanlışlarla dolu yaşam öyküsünü temize çeken yeni bir biyografi Becoming Steve Jobs (Kitap henüz Türkçe'ye çevrilmedi ancak başlığın yakın anlamı Steve Jobs Olmak) yarın yani 24 Mart'ta satışa çıkıyor. 2011 biyografisinin aksine Apple, Brent Schlender ve Rick Tetzeli'nin birlikte kaleme aldığı Becoming Steve Jobs'tan şimdiye kadar övgüyle bahsetti. Apple Kıdemli Başkan Yardımcısı Eddy Cue, Twitter hesabından kitabın Jobs'ı ilk kez doğru anlatan en iyi portresi olduğunu söyledi.

Apple, kitap piyasaya sunulmadan önce, iBooks ile önsöz ve ilk bölümünü ücretsiz olarak sunarak da desteğini gösterdi. (Becoming Steve Jobs ön izlemesi iTunes Türkiye mağazasına açılmadı ancak farklı bir mağazayla iTunes'tan kontrol etmek için linki takip edebilirsiniz.)

becoming steve jobs

Tim Cook, Jony Ive, Eddy Cue, Pixar’dan John Lasseter, Disney CEO'su Bob Iger ve Jobs'ın eski eşi Laurene Powell Jobs gibi Jobs'ın yakın çevresinden isimlerle yapılan birebir görüşmeler ışığında hazırlanan Becoming Steve Jobs, efsanevi yöneticiyle ilgili bugüne kadar yaratılan mitler ve ön yargılardan arınmış bir kitap olma iddiasında.

Becoming Steve Jobs tanıtımında biraz da 2011 biyografisine göndermeyle bu genel kanı "Jobs'ı yarı dahi ve gençliğinde yarı pislik olarak niteleyen; arkadaşları ve ailesini hiçe sayan huysuz ve bencil bir lider olarak gören konvansiyonel, tek boyutlu bakış açısı" şeklinde açıklanıyor. Kitap, "kurduğu şirketten sürgün edilecek kadar kayıtsız ve küstah bir delikanlının nasıl zamanımızın en etkili, vizyoner lideri haline geldiğini ve sonunda milyarlarca insanın günlük hayatını dönüştürebildiği", sorusunu cevaplamaya çalışıyor. Sorunun kuruluş şekli, haliyle Jobs ile ilgili daha olumlayıcı bir yaklaşımla hazırlandığını zaten gösteriyor.

Bunlarla birlikte yeni biyografide, Tim Cook'un Jobs'a karaciğerini bağışlamayı teklif etmesi, Jobs'ın Yahoo'yu satın alma planı, Apple'ın iki ağır topu, Jony Ive ve Steve Jobs'ın tanışması gibi pek fazla bilinmeyen konularla ilgili ilginç notlar yer alıyor.

Amazon ve iBooks'tan ön satışa sunulan kitabın Türkçe çevirisinin yayınlanacağı tarih henüz netleşmedi. Gelişmeleri aktarmaya devam edeceğiz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.