45 milyon dolar yatırım alan Blippar fiziksel nesneler için arama motorunu tanıttı

45 milyon dolar yatırım alan Blippar fiziksel nesneler için arama motorunu tanıttı

Artırılmış gerçeklik platformuyla dünya çapında 50 milyondan fazla kullanıcıya ulaşan Blippar, bir süredir üzerinde çalıştığı fiziksel nesneler için görsel arama motorunu tanıttı. Kısa süre önce aldığı 45 milyon dolarlık yatırımla birlikte bu alana odaklandığını belirten girişim, görsel arama uygulamasının lansmanını SXSW 15'te yaptı.

Blippar'ın ücretsiz olarak sunulan mobil uygulamalarının yeni sürümüne eklenen görsel arama motoru da bir kamera uygulaması. Açıldığında doğrudan kameranıza bağlanan uygulamayı kullanmak için, çevrenizdeki bir nesne ya da canlıyı kameraya göstermeniz (blipp'lemeniz) gerekiyor. Ardından uygulama bu nesne/canlıyla ilgili işinize yarayabilecek bilgileri tür ve kategorilere göre ekrana getiriyor. Blippar'ın tanıtımında botanikle ilgili genel bilgilerden köpekler için sağlıklı mamalara kadar farklı amaçlarla kullanılacak bilgilerin kullanıcının erişimine sunulacağı görülebiliyor.

Blippar'ın açıklamasında, uygulamanın ilk aşamada, tüm İngilizce müzik albümü kapaklarını, DVD kapaklarını ve sinema afişlerini blipp'lenebilir hale getirdiği belirtiliyor. Kullanıcıların bir albüm kapağını blipp'lediğinde, ilgili sanatçının video linkleri, yakındaki bir konser için bilet alma seçeneği, Twitter üzerinde hakkında söylenenler veya grubun fotoğraflarının sunulacağı örneğini veriyor Blippar.

Blippar, görsel arama motoru geliştiren ilk şirket değil. Kullanıcıları görsel arama yoluyla ticarete yönlendiren mobil uygulamalar bir süredir piyasada hatta Shazam da kısa süre önce bu alana adım atacağını açıklamıştı. Ancak Blippar'ın görsel arama motoru, gerek tasarım gerek girişimin küresel yaygınlığı gibi avantajlarla yarışa önde başlayacak gibi görünüyor. Uygulamalar arama reklamlarının yanında mobil ticaret için önemli bir kanal haline gelerek gelir yaratabiliyor.

blippar gorsel

Blippar'ın görsel arama motoru özelliği, tasarım ve renk girdilerini doğrudan blipp'lenen nesnenin kendisinden alıyor,  tipik bir arama motorunda olduğu gibi sonuçlar, bağlantıların sıralanması yerine kategoriler halinde görüntüleniyor. Konum bilgilerini de kullanan arama motoru, sonuçları bir derece daha kişiselleştirebiliyor ve kullanıcıdan öğreniyor.

Blippar görsel arama motoru özelliğinin iOS ve Android uygulamalarına ilk etapta ABD'de Nisan 2015'te yayınlanacak güncellemeyle sunulması planlanıyor. Özelliğin Türkiye içinse önümüzdeki bir yıl içinde kullanıcı erişimine açılacağı ön görülüyor.

Londra merkezli bir girişim olan Blippar'ın New York, San Francisco, Chicago, Los Angeles, Bombay, Tokyo, Amsterdam ve Yeni Delhi'de ofisleri bulunuyor. 2011 yılında kurulan girişim, geçtiğimiz yıl sonunda İstanbul ofisini açmıştı. Bu dönemde Blippar CEO'su Ambarish Mitra ile yaptığımız röportajı görmek için linki takip edebilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.