İlk kez düzenlenen Yahoo Mobil Geliştirici Konferansı'nda neler konuşuldu?

İlk kez düzenlenen Yahoo Mobil Geliştirici Konferansı'nda neler konuşuldu?

Konuk yazarımız Emre Aksoy, Yahoo Mobile Developers Conference'taki gözlemlerini Webrazzi okurları için paylaştı. Kendisi Ülkem Bilişim A.Ş.’de mobil proje yöneticisi olarak görev yapıyor.

Yahoo mobile developers conference mobil gelistirici konferansiYahoo geçtiğimiz Cuma günü tarihinde bir ilke imza atarak San Francisco’da Yahoo Mobile Developers Conference (Mobil Geliştiriciler Konferansı) adlı bir etkinlik düzenledi. Etkinlikte tanıttığı yeni teknolojiler ile artık mobil öncelikli bir firma olduğunu net bir şekilde ortaya koydu.

Yaklaşık 1.000 kişinin davet edildiği konferansın açılışını bizzat Marissa Mayer gerçekleştirdi ve Yahoo’nun mobile olan bakışını katılımcılarla paylaştı.

Marissa Mayer: Önce mobil!

2012 yılında Google'dan ayrılan Marissa Mayer Yahoo!’daki CEO’luk görevine başladığı zaman tüm çalışanların Blackberry telefonlarından kurtulup iPhone ya da Android edinmelerini sağlamıştı hatırlarsanız. Bu değişimin ardından gelen pek çok mobil firma alımı ile Yahoo’nun artık mobile önem verdiğini düşünür hale geldik.

Mobil gelirler katlanarak artıyor

2012’de 50 kişiden oluşan mobil geliştirme ekibinin bugün 500 kişiye ulaştığını belirten Marissa Mayer, Yahoo’nun bugün 1 milyar üyesi olduğunu ve bu üyelerin 575 milyonunun Yahoo hizmetlerine mobil cihazlardan eriştiğini söyledi. Yahoo'nın mobil brüt gelirlerinin de 2014 yılında 1.2 milyar dolara çıktığını paylaştı.Yahoo mobile developers conference Marissa Mayer Mobilin küresel büyümesinin hızlanarak devam ettiğini ve mobil devriminin henüz yeni başladığını söyleyen Mayer, geleceğin yenilikçi mobil uygulamalarda olduğunu ve bu geleceği şekillendirmek için firma olarak geliştiricilere çeşitli araçlar sağlayacaklarını açıkladı.

Flurry CEO'sundan notlar

Sahneyi daha sonra Yahoo’nun geçtiğimiz sene satın aldığı mobil analitik firması Flurry’nin CEO’su Simon Khalaf aldı ve mobil pazarda önce çıkan rakamları paylaştı. Mobil uygulama kullanımının yıldan yıla ortalama yüzde 76 arttığını belirten Khalaf, büyümenin arkasındaki en önemli unsurun 'phabletler', yani büyük ekranlı akıllı telefonlar olduğunu söyledi.

Yahoo mobile developers conference Simon Khalaf Flurry

Khalaf’ın konuşmasından önce çıkan diğer başlıklar ise şöyle:

  1. Ortalama bir akıllı telefon kullanıcısı günde 177 dakikasını mobil uygulamalarda geçiriyor.
  2. Mesajlaşma uygulamaları küreselde sahip oldukları yüz milyonlarca kullanıcı sayesinde artık başlı başına birer platform haline geliyor ve bu durum şebeke operatörleri için birer tehlike oluşturuyor.
  3. Mobil uygulamalarda en hızlı büyümeye sahip olan kategori yüzde 174 ile mobil ticaret uygulamaları.

Simon Khalaf ayrıca Flurry’nin bugün 200 binden fazla geliştirici tarafından kullanıldığını ve 630 binden fazla uygulamanın analitik verilerini takip ettiğini belirterek Yahoo ile birlikte geliştirdikleri yeni hizmetleri açıkladı. Bu hizmetleri özetlemek gerekirse:

  1. Flurry Explorer: Mobil uygulamasında Flurry SDK entegrasyonu olan geliştiriciler bu yeni özellik sayesinde uygulamalarına hiç bir yeni kod eklemeden çok daha detaylı verilere ulaşabilecekler. Yepyeni bir canlı sorgu sistemi ile geliştiriciler cinsiyete, lokasyona ve kullanım sürelerine bağlı olarak uygulamalarının nasıl kullanıldığını detaylıca görüntüleyebilecek.
  2. Flurry Pulse: Bu özellik sayesinde geliştiriciler mobil uygulamalarına birden fazla SDK ve API eklemek zorunda kalmadan uygulamaları ilei lgili verileri Flurry üzerinden diledikleri platforma aktarabilecek. Bu özellik sayesinde mobil uygulamalar daha performanslı ve daha küçük boyutlu olacak.
  3. Yahoo! Search in Apps: Yahoo! Geliştirdiği bu yeni özellik ile geliştiricilere Yahoo arama motorunu native olarak uygulamalarına entegre etmelerine olanak tanıyacak. Geliştiriciler uygulamalarının içerisinden yapılan aramalar üzerinden para kazanabilecek.
  4. Yahoo! App Publishing: Yahoo’nun bünyesindeki reklam platformları Gemini ve Brightroll, Flurry ile yüzde 100 entegre olarak geliştiricilerin uygulamalarına kolayca native reklam ve video reklam entegre etmelerini sağlayacak. Geliştiriciler bu reklamlardan kazanmak istedikleri minimum tıklama bedelini kendileri belirleyebilecek. Buna göre sistem sadece bu tutarı ödemeye razı olan reklam verenlerin reklamlarını yayınlayacak. Global olan bu platformdaki Türkçe reklam envanteri konusunda ise net bir bilgi henüz yok.
  5. Yahoo App Marketing: Mobil uygulamalara reklam entegrasyonunun bir diğer ayağı da reklam vermek isteyen geliştiricilerin bu platforma bağlı olan mobil uygulamalara kolayca reklam vermelerine olanak tanıyacak.

Konferansta tanıtılan bu araçlar ile ilgili  developers.yahoo.com adresinden daha detaylı bilgi alabilirsiniz.

Marissa Mayer’in liderliğinde Yahoo geliştirdiği mobil uygulamalarla mobil pazarda önemli bir oyuncu haline gelmişti. Yahoo, konferansta tanıtılan bu servislerle Google ve Facebook gibi oyuncularla arasındaki farkı kapatmaya çalışılacak. Başarılı olup olamayacağını önümüzdeki senelerde hep birlikte göreceğiz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.