Apple 1,7 milyar euro yatırımla Avrupa'da iki dev veri merkezi kuruyor

Apple 1,7 milyar euro yatırımla Avrupa'da iki dev veri merkezi kuruyor

İnşası devam eden Apple Kampüs projesiyle yenilenebilir teknolojiler ve çevreye duyarlılığı konusunda dikkat çeken Apple, Avrupa'da bugüne kadar yaptığı en büyük yatırıma soyunuyor. Şirket 1,7 milyar euro'luk yatırımla İrlanda ve Danimarka'da tamamen yenilenebilir enerjiyle çalışacak çevre dostu veri merkezleri inşa etmeye başlıyor.

Bir tanesi İrlanda Athenry'de diğeri ise Danimarka Viborg'ta yer alacak veri merkezleri Apple'ın Avrupa’daki müşterileri için iTunes Store, App Store, iMessage, Maps ve Siri dahil Apple’ın online hizmetlerini destekleyecek. Veri merkezleri yüzde 100 yenilenebilir enerjiyle çalışmanın yanı sıra çevre halkına ve geri dönüşüme birçok katkı sağlayacak şekilde tasarlanmış.

Danimarka'daki kurulacak tesis kendi içinde yer alan ekipmanların fazla ısısını civarda yaşayan evlerin ısıtılması için bölge ısıtma sistemine aktaracak ve böylece çevrede yaşayanlar bu fazla ısıdan yararlanabilecekler. İrlanda'daki proje ise bölgedeki okullar için açık hava eğitim mekanı olarak kullanılabilmesinin yanı sıra halk için yürüyüş yolu olarak da kullanılabilecek. Her biri 166 bin metrekare olarak tasarlanan tesisler 2017 yılında faaliyet geçmesi planlanıyor.

apple-Athenry-irlanda-veri-merkezi

Şirketin bugüne kadar Avrupa'da yaptığı en büyük yatırım olmasıyla dikkat çeken bu veri merkezleri ayrıca Apple'ın Avrupa'daki büyümesinin son ayağı olarak da söyleyebiliriz. Şu anda 19 Avrupa ülkesinde 18.300 çalışanı doğrudan istihdam eden Apple yalnızca son bir yıl içinde 2000’in üzerinde çalışanı Avrupa'da bünyesine eklemişti.

Apple 2014 yılında şirketin ürünlerinin üretilmesine yardımcı olan ve dünyadaki faaliyetlerini destekleyen Avrupalı şirketlere ve tedarikçilere 7,8 milyar euro ödeme yaparken, Avrupa'lı mobil uygulama geliştiricileri App Store üzerinden 6,6 milyar euro'dan fazla gelir elde etimiş.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.