Türkiye, 2014 Avrupa Teknoloji Yatırımları Raporu'nun neresinde?

Türkiye, 2014 Avrupa Teknoloji Yatırımları Raporu'nun neresinde?

avrupa yatirim raporu 2014 cb insights girisim sermayesiGirişim yatırımlarını ve girişim sermayesi fonlarını takip eden CB Insights, Avrupa pazarına özel bir rapor hazırladı. 'The 2014 European Tech Report' 2014'te Avrupa'da gerçekleşen yatırımları detaylı şekilde ortaya koyuyor.

Daha öne Avrupa özelindeki yıl sonu raporları da paylaşan CB Insights, geçen yıl gerçekleşen yatırımların tamamını bu raporda bir araya getiriyor. Örneğin 2014'te Avrupa teknoloji ekosisteminde 855 anlaşmaya imza atılmış. Bu anlaşmaların değeri de tam 5.7 milyar dolar.

avrupa yatirim raporu 2014 girisim sermayesi vc (1)

CB Insights takip ettiği son 4 yıl içinde Avrupa'da yatırımların hem anlaşma sayısı hem de hacim olarak en üst seviyeye çıktığını söylüyor. Yıllık büyüme oranını yüzde 78 olarak veriyor.

Almanya ve Birleşik Krallık gibi ülkelere göre yatırım hareketliliğinin yer aldığı raporda yılın 3. çeyreğindeki hareketlilik dikkat çekiyor. Almanya'da yatırımların sıçrama yaptığının altı çiziliyor ve Birleşik Krallık en çok anlaşmanın yapıldığı Avrupa ülkesi olarak kayıtlara geçiyor. Fransa, Rusya ve İspanya ilk 5'i tamamlıyor.

avrupa yatirim raporu 2014 girisim sermayesi vc (3)

Raporda en hızlı büyüme gösteren ülkeler sırasıyla İtalya, İsviçre ve Finlandiya olarak açıklanıyor. İtalya'da yüzde 208 oranında ciddi bir büyüme göze çarpıyor.

Aktif yatırımcılar sıralamasına bakıldığında erken aşamada yatırımlar yapan High-Tech Gruenderfonds, 30 tekil girişime yaptığı yatırımla ilk sırayı alıyor. Index Ventures ve Accel Partners ise ilk 3'ü tamamlayan yatırımcılar oluyor.

avrupa yatirim raporu 2014 girisim sermayesi vc (2)

Türkiye, Avrupa'nın neresinde?

Yukarıdaki sıralama Aslanoba Capital'in 'Acaba CB Insights Türkiye'ye bakmadı mı?' sorusunu akla getiriyor ama raporda Türkiye'nin 4 yatırım anlaşmasıyla 1.4 milyon dolar yatırım alan bir pazar olduğunu görmek mümkün.

Biz bunun doğru olmadığını pekala biliyoruz ama görünüşe göre dünya bundan habersiz. Bu durum yapılan yatırımları daha şeffaf şekilde açıklanmamız ve yurtdışına da duyurmamız gerektiğini gösteriyor. Siz ne dersiniz? :)

avrupa yatirim raporu 2014 cb insights turkiye

ilk 17 yatırım şirketine girememesi sıralamada sadece anlaşma sayılarına bakmıyor, dolayısıyla ve maalesef ki Türkiye'den bir yatırımcıyı ilk 20 sırada göremiyoruz ve bende Türkiye'nin incelemeye alınıp alınmadığı sorusunu uyandırıyor?

Avrupa yatırım ekosistemine dair daha fazla detay sunan raporu CBInsights sayfasından iş epostanızı yazarak talep edebilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.